Justiție

Raed Arafat, în atenția procurorilor militari – Șeful DSU a dat ordinele ilegale care au condus la rănirea pompierilor

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia au scos în evidenţă modul defectuos de intervenţie al departamentului condus de Raed Arafat. Evenimentul de la Crevedia, cel mai tragic din istoria recentă a armei Pompieri, este anchetat, din oficiu, de Parchetul Militar.

Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii și pentru vătămare corporală din culpă. Surse din sistem susţin că, la momentul exploziei, niciunul dintre cei trei şefi ai IGSU nu era la comanda structurii.

Şeful IGSU nu şi-a respectat propriul ordin: a plecat din Bucureşti şi nu a asigurat permanenţa la comanda structurii centrale

Purtătorul de cuvânt al IGSU dă din umeri

Contactat pentru a confirma sau infirma informaţia conform căreia niciunul dintre şefii IGSU nu s-a aflat la comanda serviciului operativ și de zi, în ziua exploziei de la Crevedia, purtătorul de cuvânt al IGSU, lt. col. Marin Adrian (FOTO), a fost luat prin surprindere şi a evitat să comenteze.

Deşi urmărirea penală declanşată de Parchetul Militar este in rem (n.r. – referitoare la faptă), surse din cadrul anchetei ne-au declarat, în exclusivitate, că printre cei vizaţi se numără secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, gral. Dan-Paul Iamandi (inspector general IGSU), col. dr. ing.Constantin Florea (prim-adjunct IGSU) şi gral. mr. Benone-Gabriel Duduc (adjunct IGSU pe linie de prevenţie). Alături de aceştia vor fi anchetaţi şi şefii IGSU Dâmboviţa, responsabili pe linie de prevenţie, ei fiind cei care ar fi trebuit să întreprindă periodic controale la staţia GPL din Crevedia, a cărei autorizație nu mai era valabilă din anul 2020.

Procurorii militari vor să afle cine a dat ordinele ilegale care au condus la rănirea pompierilor

Aşa cum am subliniat anterior, Parchetul Militar Bucureşti s-a autosesizat din oficiu cu privire la modul de intervenţie a pompierilor şi a început urmărirea penală in rem pentru neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii, fapt care a produs vătămarea corporală din culpă a peste 39 de pompieri şi a altor 17 persoane, dar şi decesul a doi locuitori din Crevedia, soţ şi soţie.

Procurorii vor verifica dacă secretarul de stat Raed Arafat şi şefii IGSU de la nivel central şi teritorial au respectat Ordinul Inspectorului General al IGSU Nr. 4019/I.G. din 17.06.2022, care prevede că toţi „inspectorii şefi/comandanţii, prin structurile specializate, trebuie să aibă întocmite planuri specifice zonei de competenţă, zonei de responsabilitate/raionului de intervenţie, care să includă tipurile de risc și impactul manifestării acestora, criteriile de performanţă la foc ale construcţiilor, instalaţiilor şi a altor amenajări, timpii operativi de intervenţie, capacitatea de intervenţie a resurselor proprii şi a celor cu care se cooperează, elementele caracteristice și condiţiile tehnice de realizare a sistemului de coordonare și conducere”.

Mai mult, ordinul stipulează că la nivelul fiecărui inspectorat teritorial trebuie să existe documente „fundamentate, clare și complete pentru a putea asigura informaţiile necesare luării unor decizii rapide și corecte, executării misiunilor operative cu eficiență maximă, în condiții de efort material şi uman minim”.

Pompieri care au preferat să-şi menţină anonimatul ne-au declarat că au fost îngroziţi de faptul că, odată ajunși la comanda acţiunii de la Crevedia, secretarul de stat Raed Arafat şi alţi şefi ai IGSU Dâmboviţa au dat ordin ca incendiul provocat de explozia primei cisterne de GPL sa fie stins de forţe umane, cu toate că manualele arată că în cazul incendiilor provocate de gaze sau combustibili gazoşi se intervine cu echipamente mecanizate, în scopul răcirii recipienţilor care conţin combustibili sau gaze.

Ca atare, urmare a ordinului primit şi în lipsa unor informaţii privitoare la existenţa altor cisterne pline cu GPL la locul primei deflagraţii, echipajele de pompieri au înaintat pentru a stinge incendiul din apropiere, fără a exista o zonă de protecţie. Ce a urmat se ştie: a fost o a doua explozie groaznică care a generat zeci de răniţi în rândul pompierilor şi al salvatorilor.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button