Internațional

Putin: „Americanii au tot interesul să exporte cerealele din Ucraina. Producția le aparține, la fel și terenul”

Vladimir Putin susține că Statelor Unite ale Americii au interese directe să faciliteze exportul de cereale din Ucraina, chiar și în condiții de război. Principalul motiv ar fi că producția le aparține, spune liderul rus. Majoritatea terenurilor agricole ar fi deținute de companii americane.

Pe data de 1 iulie 2021, în Ucraina a intrat în vigoare o nouă lege funciară, care a desființat moratoriul privind cumpărarea și vânzarea de terenuri, această reformă fiind solicitată de Fondul Monetar Internațional (FMI) în schimbul unui nou pachet de asistență financiară.

De atunci, aproape o treime din terenurile agricole ucrainene ar fi fost cumpărate de americani, dar anterior, și China a concesionat o suprafață însemnată de teren agricol în Ucraina.

Aproape 55% din suprafața totală a Ucrainei este teren arabil și o mare parte unul foarte fertil, care are o valoare agricolă enormă. Cu toate acestea, pentru o lungă perioadă de timp a fost posibil doar concesionarea, deoarece guvernul ucrainean a adoptat un moratoriu privind vânzarea și cumpărarea de terenuri, încă din 2001, care a fost apoi prelungit de zece ori. Fermierii care aveau doar suprafațe mică de pământ, a cărui cultivare nu era rentabilă, au preferat să concesioneze terenurile. Micile proprietăți au intrat astfel sub influența marilor companii agricole, care folosesc pământul în schimbul unor sume derizorii.

Cu toate acestea, data de 1 iulie 2021 a adus o schimbare major, când la presiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), moratoriul a fost eliminat și astfel a reapărut posibilitatea de a cumpăra și de a vinde terenuri. Mai mult, guvernul ucrainean a permis entităților economice din afara Ucrainei să cumpere și terenuri agricole. Prețurile au crescut vertiginos, de la 2.500 de dolari la 10.000 de dolari pe hectar, ceea ce este încă un preț foarte bun având în vedere fertilitatea ridicată a terenului.

Anul trecut, trei consorții internaționale cu capital american au devenit cei mai mari cumpărători de terenuri în Ucraina. Potrivit Australian National Review, cele trei multinaționale au cumpărat în total 17 milioane de hectare de teren agricol, ceea ce reprezintă 28% din terenul arabil din țara vecină. Cei trei giganți sunt Cargill, DuPont și Monsanto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button