Politică

PSD o trece pe Firea pe linie moartă: Dată afară de la Capitală

PSD, dinamitat în interior! Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, preia șefia PSD București. De la alegerile locale din 2020, unde PSD a suferit o înfrângere devastatoare, singurul sector câștigat fiind sectorul 4, păstorit în prezent de Daniel Băluță, partidul a început să scadă tot mai mult în sondaje. Astfel, în interiorul partidului s-a decis să se facă o resetare a organizației de București. Gabriela Firea este trasă pe linie moartă.

Marius Lulea, vicepreședintele AUR, consideră că anularea PUG-ului Bucureștiului sperie investitorii străini: mai bine investesc în deșert decât în România

La alegerile locale din 2020, PSD a avut un singur câştigător în Bucureşti – Daniel Băluţă, cel care şi-a adjudecat un nou mandat la Primăria Sectorului 4.

În marea bătălie a alegerilor locale, cea din Bucureşti, Gabriela Firea a pierdut Primăria Generală, câştigată de Nicuşor Dan, candidatul independent susţinut de PNL şi USR PLUS.

După doi ani, lucrurile par să stagneze, iar partidul nu reușește să se ridice în sondaje. În acest context, s-a decis reconsolidarea organizației de București și înlocuirea Gabrielei Firea cu Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății.

PSD, în cădere liberă

PSD a pierdut toate primăriile de sector, la alegerile locale din 2020, în afară de sectorul 4, unde Daniel Băluţă a câştigat un nou mandat. 

Astfel, la sectorul 1 a ieşit câştigătoare Clotilde Armand, cu 41,22% dintre voturi, întrecându-l cu greu pe oponentul de la PSD Daniel Tudorache, care a obţinut 39,58% dintre voturi. Daniel Tudorache a contestat acest rezultat, afirmând că a avut cu 200 de voturi mai multe decât Clotilde Armand.  

La Primăria Sectorului 2 a fost câştigător Radu Mihaiu, candidat venit din partea formaţiunii politice USR-PLUS.  Între 2016 şi 2017, Mihaiu a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene în guvernul Cioloş, precum şi consilier al ministrului. Din 2018 şi până în prezent, este preşedinte al organizaţiei USR Sector 2.

Robert Negoiţă a câştigat al treilea mandat la Primăria Sectorului 3. Negoiţă nu a candidat din partea PSD, după ce a demisionat din partid la sfârşitul lunii şi s-a înscris în cursa pentru alegerile locale pe listele Alianţei Pro Bucureşti 2020, formată din Pro România şi Partidul Bucureşti 2020.

Daniel Băluţă este singur candidat PSD care a câştigat în Bucureşti. Astel, Daniel Băluţă a câştigat al doilea mandat la condu­cerea sectorului 4, cu 57,05% dintre voturi.

În iunie 2012, Băluţă a fost ales consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4 , iar din iulie 2013 până în 5 iunie 2016 a fost viceprimar al Sectorului 4. Din 4 noiembrie 2015, după demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a fost ales primar interimar, iar pe 5 iunie 2016 a fost ales primar al Sectorului 4.

Cristian Popescu Piedone a obţinut o victorie surprinzătoare la Primăria Sectorului 5, cu 27,25% dintre voturi. Popescu Piedone a fost primar al Sectorului 4 din 2008 până în noiembrie 2015, când şi-a dat demisia la câteva zile după incendiul din clubul Colectiv.

Ciprian Ciucu a fost ales primar al Sectorului 6 din Bucureşti. Ciucu, candidat din partea PNL, a fost consilier general al Municipiului Bucureşti din iunie 2016 până în decembrie 2019, când a demisionat pentru a deveni preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button