Internațional

Protestele fermierilor l-au scos din sărite pe premierul olandez: ”Depășesc orice limită!”

Premierul olandez Mark Rutte i-a criticat joi pe fermierii care au blocat mai multe autostrăzi în Ţările de Jos în semn de protest faţă de noile reguli propuse de guvern privind mediul, transmite DPA.

”Punerea deliberată în pericol a altora, deteriorarea infrastructurii noastre şi ameninţarea oamenilor care ajută la activităţile de curăţenie depăşesc orice limită”, a scris Rutte pe Twitter.

El a subliniat că aceste ”acţiuni care pun în pericol viaţa” trebuie să înceteze.

În semn de protest faţă de noile măsuri propuse, fermierii olandezi au blocat miercuri mai multe autostrăzi cu baricade ridicate din deşeuri şi anvelope, în unele cazuri incendiindu-le. Acest lucru a cauzat ambuteiaje în trafic.

Fermierii olandezi protestează de câteva săptămâni împotriva măsurilor propuse de guvern pentru reducerea drastică a emisiilor de azot. Până în 2030, aceste emisii ar urma să fie reduse în medie cu 50%. Potrivit estimărilor guvernului, acest lucru ar putea însemna închiderea a 30% din fermele din ţară.

Miercuri după-amiază, autoritățile din Olanda au făcut apel la fermieri să oprească acțiunile de protest periculoase după ce aceștia au incendiat baloți de fân, deșeuri și materiale care conțin azbest pe mai multe autostrăzi.

„Prin incendierea în mod deliberat a unor baloți de paie, aruncând deșeuri, inclusiv materiale care conțin azbest și împrăștiind gunoi de grajd, mai mulți fermieri au creat situații nesigure”, au declarat autoritățile într-un comunicat comun miercuri.

Miercuri după-amiază, mai multe autostrăzi și benzi de acces erau încă închise din cauza acțiunilor fermierilor. Ministerul Infrastructurii a spus că lucrează la curățarea drumurilor

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button