Justiție

Procurorul general recunoaște – Drogurile pot intra în România prin Portul Constanța fără verificări

Procurorul general al României, Alex Florența, afirmă că traficul de droguri „este o problemă gravă, un fenoment care a cunoscut în ultimii ani o creștere exponențială și nu doar în România, ci mai ales la nivelul Europei de Vest”. Șeful Parchetului de la lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) avertizează că Portul Constanța este vulnerabil în fața rețelelor de trafic.

Fără îndoială, acest risc există (ca România să fie țară de import pentru droguri, n.r.). Portul Constanța este una dintre porțile de intrare în Europa, care la un moment dat va putea fi probabil targhetată inclusiv de rețelele mari de trafic de droguri”, a declarat Florența, într-un interviu la Digi24.

Probleme cu scandarea containerelor

Procurorul general afirmă că există o vulnerabilitate a Portului Constanța din acest punct de vedere, izvorâtă din incapacitatea de verificare a tuturor containerelor care intră în țară.

„Trebuie să înțelegem paradigma în care se realizează verificările containerelor care pătrund în general în astfel de porturi. Nu există port în Europa în momentul de față care să aibă capacitatea tehnică de a scana și a verifica fiecare container în parte. Lucru care face ca evident în afară de anumite elemente de risc, care atunci când sunt constatate sunt la o verificare mai amînunțită a unui container, în general o mare parte a acestor containere să iasă de sub radar”, a mai precizat Alex Florența.

Procurorul general reiterează faptul că schemele de personal sunt subdimensionate, fiind nevoie de mai mulți procurori și polițiști care să lupte împotriva rețelelor de crimă organizată.

„Cred că trebuie dezvoltat sistemul de scanning. E o problemă pe care portul Constanța a avut-o o lungă perioadă. Avem totodată nevoia ca România să ratifice convenția de monitorizare a containerelor, pentru că aici am avut o deficiență o lungă perioadă. Și trebuie o prezență mai bună a organelor de poliție în Portul Constanța pentru a putea monitoriza mai bine fenomenul. În general, la nivelul crimei organizate și a traficului de droguri rămân la părerea că schemele de personal sunt subdimensionate atât la nivelul parchetului, cât și la nivelul organelor de poliție”, a mai declarat Florența.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button