Potrivit unui anunț făcut de Academia Regală de Științe din Suedia.Cercetătoarele Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna au fost recompensate miercuri cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2020.
Goran K. Hansson, secretarul general al instituției suedeze a precizat că cele două laureate din acest an au fost premiate pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului”.
Foarfeca genetică: un instrument creat pentru a rescrie codul vieții
Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna au inventat unul dintre cele mai precise instrumente folosite în cadrul tehnologiei de editare a genelor: foarfeca genetică CRISPR/Cas9. Folosind această tehnică, oamenii de știință pot să modifice ADN-ul animalelor, plantelor și microorganismelor cu o precizie extrem de mare. Această tehnologie a avut un impact revoluționar asupra științelor vieții, contribuind la dezvoltarea unor noi terapii împotrivă cancerului și ar putea duce la realizarea unui deziderat mai vechi al comunității medicale: vindecarea bolile moștenite.
Oamenii de știință trebuie să modifice genele din celule dacă vor să descopere felul în care funcționează mecanismele interne ale vieții. Această procedura era în trecut mare consumatoare de timp, dificilă și, uneori, chiar imposibil de realizat. Dar, folosind foarfeca genetică CRISPR/Cas9, modificarea codului vieții pe parcursul a doar câtorva săptămâni este de acum înainte posibilă.
„Există o putere uriașa în acest instrument genetic, care ne influențează pe toți. Nu doar că el a revoluționat știință de bază, ci a generat și culturi inovatoare și va duce la obținerea unor noi tratamente medicale revoluționare”, a declarat Claes Gustafsson, președintele Comitetului Nobel pentru chimie.
Așa cum se întâmplă adeseori în domeniul științei, descoperirea acestei foarfece moleculare a fost neașteptată. În timp ce Emmanuelle Charpentier studia Streptococcus pyogenes, una dintre bacteriile care au provocat cele mai mari daune omenirii, ea a descoperit o moleculă până atunci necunoscută, tracrRNA. Cercetările ei au arătat că tracrRNA face parte din sistemul imunitar antic al bacteriilor, CRISPR/Cas, care dezarmează virusurile prin scindarea ADN-urilor lor.
Sursa foto : ziare.com