Internațional

Plagiatele din Guvernul României au ajuns în atenția presei internaționale „Guvernul este tot mai slăbit în urma acuzațiilor de plagiat”

Cotidianul francez Le Monde au dedicat un întreg articol despre Guvernul României, unde mai mulți membrii ai cabinetului sunt acuzați de plagiat. Lucian Bode, ministrul de interne, a primit oficial eticheta de plagiator după ce Universitatea din Cluj a declarat că suspiciunile de plagiat se confirmă, iar derapajele etice au viciat profund această teză.

Lucian Bode nu este singurul de pe scena politică românească care a trăit această situație incomodă., susține Le Monde. În noiembrie 2021, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, liberalul Florin Roman, și-a dat demisia din funcție în urma unei anchete jurnalistice, care dovedea plagiatul tezei sale. Pe 29 septembrie 2022, a venit rândul ministrului Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, și el liberal, să demisioneze din același motiv.

Premierul Nicolae Ciucă nu a fost scutit de aceste acuzații. Numit șef al guvernului în noiembrie 2021, acest general în vârstă de 55 de ani trebuia să conducă România cu o mână de fier.

Jurnalista Emilia Șercan a devenit interesată de teza de doctorat în științe militare a șefului guvernului. Iar verdictul său – 42 de pagini plagiate din 138 – a pătat în mod definitiv imaginea de militar integru a premierului.

 Plagiatul unui fost premier, social-democratul Victor Ponta, a fost dovedit în 2012. Dar a fost nevoie de opt ani de proceduri administrative și de o serie de procese pentru ca acesta să-și piardă titlul de doctor.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button