Internațional

Pfizer a dat în judecată Ungaria – Procesul se referă la plata a 3 milioane de doze în valoare de 60 milioane euro

Pfizer, împreună cu partenerul său BioNTech, a deschis în luna ianuarie a acestui an o procedură legală împotriva guvernului ungar în legătură cu livrările de vaccin COVID-19.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a confirmat cazul, care se desfășoară la un tribunal belgian. „Discuțiile cu guvernul de la Budapesta continuă”, au adăugat aceștia.

Procesul se referă la plata a 3 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Disputa a început atunci când Ungaria a notificat Pfizer, în noiembrie 2022, că nu intenționează să achite facturile companiei farmaceutice, invocând conflictul din Ucraina.

Un judecător a avut o primă audiere în martie și a respins cererea Pfizer de a se pronunța prin procedură accelerată. De atunci, cazul nu a mai progresat.

Procesul intentat de Pfizer împotriva Ungariei are loc în același timp cu unul pe care compania farmaceutică l-a deschis împotriva Poloniei. În ambele cazuri, țările au fost date în judecată în instanță civilă pentru că au refuzat să primească și să plătească pentru livrările de vaccinuri Covid-19 pentru care au semnat un contract.

Litigiul Poloniei se referă la livrarea a 60 de milioane de doze pe care țara a refuzat să le accepte în aprilie 2022. La momentul respectiv, Varșovia a invocat forța majoră – invocând presiunea asupra finanțelor sale ca urmare a afluxului de refugiați în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button