ActualitateOpinii

Peste 95% din spitalele țării arată mai rău decât în timpul lui Ceaușescu

În ciuda miliardelor de euro ce s-au scurs prin bugetul României, bani proveniți de la români, din împrumuturi, sau fonduri europene, sub 5% din spitalele țării au fost aduse la un standard normal de funcționare.

Marea majoritate a spitalelor se află într-o stare foarte proastă, cu investiții ce doar au cârpit clădirea, cu dotării provenite din comunism. Ceea ce a lăsat Ceaușescu de nou nu a fost îngrijit de cei care au condus țara după 1989.

Că îi spuneți Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu sau Klaus Iohannis, reprezentanții regimurilor politice ce au condus țara, sistemul se face vinovat pentru dezastrul în care ne aflăm.

Uzura fizică a spitalelor se simte și în uzura morală a cadrelor medicale. Incompetența și lasă-mă să te las există peste tot: te duci la spital să te faci bine și te trezești într-o clădire a groazei, o clădire infectată și în care vii pentru o banală răceală și poți ieși cu picioarele înainte pentru o infecție intraspitalicească.

În toată aceată perioadă un singur om a fost permanent acolo și este tratat ca un semizeu în ciuda dezastrului în care a putut duce sănătatea românească.

Raed Arafat este foarte posibil să fie bine intenționat dar cu siguranță că nu este cel mai bine pregătit ca să aibă o așa mare responsabilitate. Se consideră probabil mai bine pregătit decât cei din jurul său pentru că s-a înconjurat din narcisism numai de oameni cu mult mai slabi decât el.

Raed Arafat a fraternizat cu toate regimurile politice iar miniștrii și secretarii de stat puși politic au fost buni nu mai pentru a da semnătura atunci când contracte dubioase s-au încheiat, pentru ca pe urmă să răspundă penal pentru prostiile făcute în numele altora.

Să nu ne spună nouă regele de la ministerul sănătății că nu știe el ce mișcă pe acolo, căci dacă nu știe tot incompetență se numește, iar dacă știe se numește complicitate.

România trebuie să înceapă să construiască spitale noi și asta s-ar putea face simplu pe baza unor proiecte tip. Trebuie spitale în fiecare localitate din România cu mai mult de 50 000 de persoane, spitale după dimensiunea localităților. S-ar putea face 4-5 proiecte tip care să acopere majoritatea situațiilor și să începem chiar de astăzi construirea lor.

Nu au vrut să facem acest lucru, dar a sosit momentul.

Back to top button