Justiție

Pensie de nabab la stat: 6.500 de euro pe lună

Șef al Inspecției Judiciare până la 15 mai 2022, judecătorul Lucian Netejoru iese la pensie începând cu 1 iulie și va încasa 6.500 de euro lunar.

Pensie de 6.500 de euro pe lună. Cine este românul care ajunge să ia o pensie mai mare decât salariul net pe care l-a avut
În timp ce majoritatea pensionarilor români încasează de la stat sume modeste, alții primesc pensii enorme. Printre aceștia din urmă se va număra și șeful Inspecției Judiciare. Lucian Netejoru se pensionează de la începutul lunii iulie și va încasa o pensie de 6.500 de euro pe lună, adică mai mare decât salariul net pe care l-a avut până acum.

Șeful Inspecției Judiciare va încasa o pensie de 6.500 de euro pe lună

Pensionarea lui Lucian Netejoru a fost aprobată de Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Așadar, începând cu data de la 1 iulie, șeful Inspecției Judiciare va trece în rândul pensionarilor și va încasa o pensie de 6.500 de euro pe lună.

După cum arată ordinea de zi soluționată pe data de 23 iunie, Netejoru nu va pleca singur din magistratură, ci alături de alți 12 colegi judecători.

Pensia lui Lucian Netejoru va fi mai mare decât salariul net pe care l-a avut. În 2021, magistratul avea un salariu lunar la Inspecția Judiciară de 26.000 de lei net. Dacă ținem cont de faptul că pensia magistraților este în cuantum de 80% din salariul brut încasat în ultima lună de activitate, asta înseamnă că Netejoru va primi o pensie de 32.000 de lei net pe lună (aproximativ 6.500 euro).

„Judecătorii, procurorii (…) se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.”, după cum stabilește Legea privind statutul procurorilor și judecătorilor. Așadar, prevederea menționată mai sus, însoțită de includerea contribuțiilor în salariul brut, face ca pensiile magistraților să poată depăși salariile nete din timpul activității.

Netejoru a avut două mandate la cârma Inspecției Judiciare. În ultimii ani, magistratul s-a făcut remarcat prin mai multe decizii controversate, printre care și o serie de cercetări disciplinare deschise în urma unor sesizări dubioase. De asemenea, Lucian Netejoru a schimbat inspectori ce veneau cu soluții care nu erau pe placul conducerii.

Totodată, sub conducerea sa, Inspecția Judiciară a demarat mai multe acțiuni disciplinare împotriva unor procurori care au instrumentat dosare importante. Unul dintre cei mai cunoscuți clienți ai IJ a fost chiar Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button