Magazin

Pe 4 august 1919 armata română intra în Budapesta. Națiunea maghiară umilită de opincari

Pe data de 4 august în anul 1919 armata română avea să ocupe Budapesta. Pentru aproape un an soldații români aveau să asigure pacea și se reușea astfel o primă victorie împotriva sovieticilor care obtinuseră să își impună regimul politic în Ungaria.

Dar haideți să ne întoarcem în timp, să vedem mai exact despre ce este vorba.

În anul 1914 imperiul austro-ungar exista și părea indestructibil. Acesta stăpânea Ardealul dar și o parte din Bucovina. Ambele teritorii erau locuite majoritar de către români.

În 1859, prin dubla alegere a lui Cuza în principatele românești Moldova și Țara Românească avea să se nască regatul României . Dar țara nu era întreagă, Basarabia și Transilvania lipseau. Prima era ocupată de ruși, al doilea teritoriu de austro-ungari.

Politicienii români aveau un plan: unirea cu cele două provincii ocupate.

Acel moment avea să vină.

În anul 1914 începe primul război mondial. Puterile Europei decădeau și apăreau alte puteri noi. Această bătălie avea să devină una armată.

România avea să între în război în anul 1916. La început a fost greu dar în 1918 Basarabia, Bucovina și Ardealul aveau să se unească cu România.

Ungaria nu admitea acest lucru, așa se face că au încercat să ia prin forța Ardealul. A fost momentul la care soldații români au oferit maghiarilor o lecție de patriotism adevărat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button