Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Știrea Zilei

Ordin de la Bruxelles – Ministrul Energiei trebuie să vândă Termocentrala Mintia la un preț subevaluat, în plină criză energetică

Ministerul Energiei vrea să vândă Termocentrala Mintia la un preț subevaluat, în plină criză energetică. Totodată, sindicaliștii au atras atenția că, în ciuda promisiunilor guvernamentale, nu s-a repornit nicio capacitate de producere a energiei, accentuând, astfel, deficitul de pe piață și facilitând o explozie a prețurilor.

”Aceste investiții depășesc costul unui grup energetic, iar aici apare tunul dat de hoții din energie. Ei vor aceste platforme la preț de câteva zeci de milioane de euro. La Mintia se cere la prima strigare doar 60 milioane euro, sumă care se poate amortiza din tăierea la fier vechi a instalațiilor sau într-o lună de funcționare. Încă nu avem data licitației, dar văd că Ministerul Energiei este consecvent, deși ar trebui să revenim și noi la cărbune, ca și alte țări din UE”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea. La începutul lunii martie, Florin Cîțu afirma că premierul s-a întâlnit cu cei de la Complexul Energetic Oltenia şi cei din Hunedoara pentru a reporni acele capacităţi care folosesc cărbune.

Europarlamentarul Maria Grapini i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului Energiei, Virgil Popescu, în care îi aducea acestuia în atenție numeroasele petiții și sesizări venite din partea cetățenilor României cu privire la închiderea termocentralei Mintia și absența oricăror demersuri pentru redeschiderea acesteia.

”Motivul invocat de minister pentru închiderea acestei termocentrale a fost acela că nu îndeplinește condițiile de mediu, lucru total neadevărat, testul de poluare fiind făcut cu succes în toamna anului 2019. Fără o alternativă în viitorul apropiat, închiderea termocentralei Mintia și a altor obiective de interes național afectează grav sistemul energetic și situația lucrătorilor și a familiilor acestora. În contextul actual, al conflictului din Ucraina și al amânării proiectului Green Deal, de decarbonizare, la sugestia comisarului european Frans Timmermans, de a se putea folosi în continuare cărbunele, s-ar putea reporni termocentrala în cel mai scurt timp posibil, fiindcă instalațiile sunt conservate, iar la criza energetică actuală și deficitul de energie ar ajuta enorm economia țării”, se arată în scrisoarea deschisă a europarlamentarului Maria Grapini.

Condițiile dure impuse în PNRR-ul României încep să semene tot mai mult cu cele ale împrumuturilor de la FMI, care au produs o adevărată dramă în economia și societatea românească. La fel ca și FMI, Comisia Europeană a obligat România, fără niciun fel de opoziție din partea negociatorilor din țara noastră, să prăbușească nivelul de trai prin reforme dure și, de cele mai multe ori, împotriva intereselor naționale. Una dintre acestea este forțarea României să vândă pe bursă acțiunile Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie a statului. Fondul Proprietatea, care deține 20% din acțiuni, a anunțat deja că-și va lista pachetul la bursă, iar statul român trebuie să vândă și el cel puțin 15% din acțiuni.

Astfel, Bursa de Valori București a anunțat convocarea, de către Ministerul Energiei, a Adunării Generale a Acționarilor pentru a demara procesul de listare la bursă a pachetului deținut de Fondul Proprietatea. Potrivit unui comunicat al acestuia, Fondul Proprietatea intenționează să voteze în favoarea listării la bursă a acțiunilor deținute la Hidroelectrica și se așteaptă ca propunerea să fie aprobată cu succes în adunarea acționarilor companiei. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma, la începutul acestui an, că este de acord cu listarea acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica, în condițiile în care statul are încă interdicție de a-și vinde acțiunile.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button