Justiție

O judecătoare de la Curtea de Apel București nu poate justifica 6 milioane de euro din avere

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel București, după ce judecătoarea Cristina Gabriela Mazilu nu ar fi putut justifica o diferență de 6 milioane de euro (30.388.515 de lei) între venituri și averea acumulată.

De regulă, investigațiile ANI privind averile funcționarilor durează ani de zile. Sursele banilor sunt dintre cele mai diverse, începând cu luarea de mită și terminând cu împrumuturi fictive între rude, care sunt greu de demonstrat. De multe ori, aceste verificări apar ca urmare a înregistrării unor dosare penale. Așa a fost și în acest caz.

O primă ipoteză privind sursa banilor nejustificați ai judecătoarei Mazilu pare să fie legată de fostul ei soț, Cristian Relu Aparaschivei. El ar fi fost persoana de încredere a controversatului om de afaceri Remus Truică. În 2015, DIICOT a deschis o anchetă, așa numitul dosar al creditelor acordate de Banca Română de Dezvoltare (BRD) unor VIP-uri. Truică a fost cel care, timp de doi ani, ar fi accesat credite bancare în baza unor documente false. BRD a fost prejudiciată cu peste 43 de milioane de euro. Persoanele vizate în acest dosar ar fi luat, în baza unor documente falsificate, 17 credite. Banii nu au fost restituiți.

Primele puneri sub acuzare

Acela a fost momentul în care a început urmărirea penală şi împotriva lui Cristian-Relu Aparaschivei (fostul soț al judecătoarei), pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la înşelăciune, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani. Alți suspecți în dosar erau jurnalistul Sorin Roşca-Stănescu şi magnatul media Adrian Sârbu – pentru constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.

După înființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), având în vedere funcția de judecător pe care o ocupa Cristina Gabriela Mazilu, dosarul a fost trimis la Parchetul General pentru continuarea cercetărilor. Am întrebat care este soluția pronunțată în dosar, dar, până la publicarea articolului, nu am primit un răspuns.

Cea mai recentă declarație de avere a judecătoarei Mazilu este goală.

Declarația de avere pe 2022 a judecătoarei Mazilu arată că acesta nu deține terenuri sau bunuri mobile sau imobile.
Declarația de avere pe 2022 a judecătoarei Mazilu arată că acesta nu deține terenuri sau bunuri mobile sau imobile.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button