Internațional

O bombă cu efect întârziat: Spionarea jurnaliștilor și a unui lider al Opoziției din Grecia

Șeful serviciului de informații al Greciei a demisionat, a anunțat vineri biroul prim-ministrului, ca urmare a presiunilor tot mai mari asupra guvernului pentru a face lumină în legătură cu utilizarea de programe malware de supraveghere, relatează Reuters.

Tot vineri a demisionat și un consilier de rang înalt al premierului Kyriakos Mitsotakis, secretarul general al acestuia, Grigoris Dimitriadis. Acesta este și nepot al premierului Mitsotakis, fiind considerat unul dintre cei mai influenți oameni politici eleni.

Șeful EYP, Panagiotis Kontoleon, și-a prezentat demisia „în urma unor acțiuni greșite constatate în timpul procedurilor legale de ascultarea convorbirilor telefonice”, a precizat biroul premierului într-o declarație.

Kontoleon nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

La începutul acestei săptămâni, doi legislatori care au vorbit cu Reuters sub protecția anonimatului au declarat că Kontoleon a recunoscut în timpul unei comisii parlamentare din 29 iulie că serviciul său l-a spionat pe Thanasis Koukakis, un jurnalist financiar care lucrează pentru CNN Grecia.

Acea audiere cu ușile închise a fost convocată după ce liderul partidului de opoziție socialist PASOK a depus o plângere la procurorii instanței supreme în legătură cu o tentativă de ascultare a telefonului său mobil cu un software de supraveghere.

Guvernul afirmă că autoritățile grecești nu folosesc programele de spionaj presupus a fi fost utilizate în piratarea lui Koukakis și nu fac afaceri cu companii care le vând.

În aprilie, un procuror grec a început o anchetă privind o acuzație a lui Koukakis potrivit căreia smartphone-ul său ar fi fost infectat de un software de supraveghere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button