Politică

Nu se umblă la pensiile speciale – Marcel Ciolacu vrea să impoziteze nunțile și botezurile cu 70%

Tradiția românească a nunții cu dar este pe cale să fie spulberată de ANAF. Astfel, banii cu care tinerii însurăței își mai amortizează cheltuielile și pun deoparte pentru un nou început de drum vor fi împărțiți cu statul

Potrivit noilor măsuri, darul de nuntă s-ar putea încadra la categoria venituri nedeclarate și ar putea fi impozitat, în consecință, cu 70%.

Încă din 2018 ANAF încearcă să fiscalizeze, cumva, câștigurile de la nunți.

Conform procedurii curente, ANAF îi notifică pe însurăței să înștiințeze autoritatea fiscală cu privire la firmele sau persoanele fizice cu care au organizat nunta.

Sunt solicitate și datele referitoare la ipotetica factură emisă către lăutari și DJ și la contractul cu restaurantul sau sala de evenimente în care a avut loc nunta.

Pe baza acestor date, se stabilește un impozit de 10%. Amenda pentru nedeclarare este de 5000 de lei, însă ANAF nu a făcut cine știe ce încasări cu această procedură.

De cum înainte, pe baza datelor pe care organizatorii de nunți le depun la Fisc, statul ar putea face anumite corelări și ar putea ajunge la suma cu care au rămas mirii „în mână”.

În foame de bani, statul ia la puricat firmele care angajează curieri pentru Glovo, TAZZ și alți distribuitori de mâncare

Dacă aceștia nu declară banii respectivi la ANAF pentru a plăti 10% impozit pe venit, statul ar urma să aplice o taxă de 70%.

ANAF este cu ochii și pe cei care fac transport alternativ de persoane, cum ar fi Uber sau Bolt, dar și pe curierii de mâncare precum TAZZ și Glovo.

Nu aplicațiile de mobil sunt controlate, ci firmele prin intermediul cărora lucrează șoferii sau curierii.

Aici sunt suspiciuni mari privind evaziunea fiscală: datele din aplicații indică undeva la 48 de mii de șoferi, iar plătitori la stat sunt în jur de 18 mii.

Aceste controale au început deja și sunt făcute de inspectori de la Antifraudă și de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button