Internațional

Nancy Pelosi, va vizita marți Taiwanul: China amenință cu războiul

Mai multe instituții media din Taiwan au relatat luni că președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul marți și își va petrece noaptea în Taipei, citând surse neidentificate, relatează Reuters.

China a avertizat că armata sa nu va „sta niciodată cu mâinile în sân” dacă Pelosi va vizita Taiwanul, insula autoguvernată democratic și revendicată de Beijing.

Ziarul Liberty Times a transmis că Pelosi ar urma să viziteze parlamentul din Taiwan marți dimineață, înainte de a-și continua călătoria în Asia.

United Daily News, citând de asemenea surse anonime, a declarat că „oficiali înrudiți” au fost informați să o primească pe Pelosi, care urmează să ajungă în capitala Taipei cel mai devreme marți seara și să înnopteze acolo.

Ministerul taiwanez de Externe a precizat că nu comentează rapoartele privind planul de călătorie al lui Pelosi și că nu are alte informații pe care să le împărtășească cu mass-media.

Anterior, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că ar fi „o interferență grosolană în afacerile interne ale Chinei” dacă Pelosi vizitează Taiwanul și a avertizat că acest lucru ar duce la „evoluții și consecințe foarte grave”.

O vizită a democratei Pelosi, care este a doua în linia de succesiune la președinția SUA și un critic de lungă durată al Chinei, ar coincide cu înrăutățirea relațiilor dintre Washington și Beijing. Republicanul Newt Gingrich a fost ultimul președinte al Camerei Reprezentanților din SUA care a vizitat Taiwanul, în 1997.

Beijingul consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său și nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a aduce insula sub controlul său. Taiwanul respinge revendicările de suveranitate ale Chinei și afirmă că numai poporul său poate decide viitorul insulei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button