Internațional

Mircea Geoană: „NATO va continua să ajute Ucraina cu sprijin militar adecvat, dar și cu sprijin umanitar și financiar”

NATO va continua să ajute Ucraina cu sprijin militar adecvat acestei noi etape de derulare a războiului declanşat de Rusia, dar şi cu sprijin umanitar şi financiar, a declarat joi secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, care a subliniat că ”preşedintele Vladimir Putin este direct responsabil pentru acest război criminal”.

”Am încheiat acum câteva zeci de minute reuniunea miniştrilor de externe din NATO. Sunt deja şase săptămâni de la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Intrăm într-un moment de inflexiune pentru acest război. În următoarea perioadă, forţele ruseşti se regrupează pentru a lansa, în intervalul imediat de timp, o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas şi a sudului Ucrainei, inclusiv pentru controlul asupra nordului Mării Negre. Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a fost astăzi aici cu noi, am avut şi o întâlnire bilaterală. A vorbit ca întotdeauna convingător, pragmatic şi pasional în faţa miniştrilor de externe din NATO. În acest moment de inflexiune vom continua să ajutăm Ucraina cu sprijin militar adecvat acestei noi etape de derulare a acestui război, dar şi din punct de vedere umanitar şi financiar. Acest lucru a fost şi reprezintă o decizie importantă a întâlnirii noastre de astăzi”, a afirmat înalta oficialitate NATO, într-o conferinţă de presă online organizată după încheierea reuniunii miniştrilor de externe ai statelor aliate.

Potrivit fostului ministru de externe român, NATO nu are indicii că la nivelul Kremlinului s-a schimbat strategia de a domina şi, eventual, de a ocupa întreaga Ucraină.

”Realitatea militară este că, după câteva săptămâni în care Federaţia Rusă nu şi-a atins obiectivele de etapă, asistăm la o regândire a planurilor militare şi, evident, obiectivul minimal pe care şi-l propune Kremlinul este ocuparea completă a Donbasului şi ocuparea completă a acestui coridor care leagă Ucraina de Donbas. Asta nu înseamnă că aceste obiective sunt obiectivele finale ale Federaţiei Ruse. Evident că ei (ruşii) vor încerca să încercuiască forţele ucrainene care apără Donbasul şi apără sudul, deci nu avem niciun fel de indiciu că această regrupare, această schimbare de tactică, indică şi o renunţare la obiectivele maximaliste cu care a început acest război”, a explicat reprezentantul Alianţei Nord-Atlantice.

El a accentuat că moralul trupelor ruse este în continuare la un nivel ”foarte, foarte scăzut”.

În opinia sa, preşedintele rus Vladimir Putin este ”direct responsabil pentru acest război criminal”.

Back to top button