Internațional

Marine Le Pen, la un pas să câștige alegerile în Franța – Francezii au dat un verdict fără drept de apel – Emmanuel Macron se scufundă

Partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen a câștigat primul tur al alegerilor legislative anticipate de duminică din Franța, dar pentru a forma un guvern stabil are nevoie de o majoritate absolută de 289 de locuri în parlament, pe care va încerca să și-o asigure în al doilea tur, pe 7 iulie.

Alianța stângii și blocul centrist al lui Emmanuel Macron vor trebui să colaboreze dacă vor să blocheze un astfel de scenariu, și au și semnalat această intenție, însă un astfel de pact nu va fi simplu, scriu Le Monde, Reuters și The Guardian.

Adunarea Națională (RN) a obținut alături de aliații săi 33,1% din votul popular în primul tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franța, câștigând în fața alianței stângii care a adunat 28% din voturi, a blocului centrist prezidențial – Ensemble, creditat cu 20%, și a republicanilor cobservatori, cotați cu 6,7%.

Pentru a forma un guvern stabil, RN are nevoie de majoritatea absolută în parlament, adică de 289 de mandate parlamentare. În acest moment, este însă extrem de dificil să convertim cota națională de vot într-un număr exact de locuri în Assemblée Nationale, camera inferioară a Parlamentului.

Iar asta vine din faptul că forma finală a parlamentului va depinde de rezultatele din circumscripțiile uninominale din întreaga țară, unde până pe 7 iulie, data turului secund al alegerilor, se pot și se vor întâmpla multe.

Stânga și tabăra centristă au început deja demersurile pentru formarea unui așa-numit front republican pentru a limita câștigurile RN în turul doi.

Ce urmează prin urmare pentru Franța și cât de aproape este extrema-dreaptă pentru a prelua guvernarea pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial?

Care sunt regulile sistemului cu două tururi

Pentru a câștiga unul dintre cele 577 de locuri din camera inferioară a parlamentului în primul tur, un candidat trebuie să obțină mai mult de 50% din voturile exprimate, reprezentând cel puțin 25% din alegătorii înregistrați.

Acest lucru se întâmplă rar, deși duminică, pe 30 iunie, prezența ridicată la vot la alegerile din 2024 a făcut ca numărul victoriilor din primul tur să ajungă la aproximativ 80.

38 dintre acești deputați care au câștigat din primul tur sunt ai RN (Marine Le Pen printre ei), 32 ai stângii, iar restul sunt ai Ensemble și ai republicanilor.

Mai rămân însă sute de circumscripții. În cazul în care niciun candidat dintr-o circumscripție nu obține acest rezultat, cei doi candidați care au obținut cel mai mare punctaj, plus oricare alt candidat care a strâns cel puțin 12,5% din totalul voturilor alegătorilor înregistrați, avansează într-un al doilea tur.

În 2022, RN a depășit acest front republican și a câștigat un număr record de 89 de deputați – acest record va fi evident depășit de data aceasta.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button