Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat zone afectate de pene de curent şi a dat vina pe gigantul rus Gazprom pentru criza energetică care afectează regiunea separatistă pro-rusă Transnistria. De la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moldova şi Ucraina sunt responsabile pentru lipsa căldurii şi a energiei electrice din Transnistria, relatează News.ro, care citează Reuters.
La rândul său, ministrul de externe al Finlandei s-a întâlnit cu oficiali atât din Moldova controlată de guvernul de la Chişinău, cât şi din enclava separatistă şi a promis să ajute ambele părţi să ajungă la o înţelegere
Transnistria nu mai primeşte gaz rusesc după ce Ucraina a refuzat să prelungească un acord de tranzit al gazului după 1 ianuarie.
Maia Sandu a vizitat Varniţa, unul dintre cele 14 sate situate într-o zonă controlată de guvernul Moldovei, dar alimentată cu energie electrică din enclava separatistă. „Înţelegem că aceşti oameni trec prin momente dificile. Dar oamenii ar trebui să ştie că acestea sunt probleme create de Gazprom”, a declarat preşedinta Sandu. „Problema nu este oprirea tranzitului de gaze ruseşti de către Ucraina. Există o rută alternativă, prin Turcia. Dar Gazprom a decis să nu mai furnizeze gaz”, a punctat ea.
Moldova acuză Moscova că încearcă să destabilizeze guvernul proeuropean înainte de alegerile parlamentare din acest an.
De la Moscova, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a deplâns „adevărata criză” din regiunea care a beneficiat mult timp de gazul rusesc vital. „Ca urmare a deciziei Ucrainei şi a autorităţilor moldoveneşti, Transnistria nu mai are această şansă”, a declarat Peskov.
Oficialii din Transnistria au declarat că penele de curent vor fi reduse de la opt la cinci ore pe zi începând de vineri, înainte de un val de frig aşteptat în weekend care va aduce temperaturi sub zero grade Celsius.
Ministrul de externe al regiunii, Vitali Ignatiev, a declarat la televiziunea rusă că trebuie găsită o soluţie „cât mai repede posibil” prin restabilirea fluxurilor de gaze prin Ucraina sau prin direcţionarea acestora prin conducta Turkstream prin Turcia, Bulgaria şi România. Gazprom spune însă că orice transport de gaze prin Turcia depinde de achitarea a ceea ce descrie ca fiind datorii de 709 milioane de dolari pe care le-ar avea Chişinăul. Moldova contestă aceste arierate.
Ignatiev a respins orice idee că Moldova s-ar fi oferit să ajute regiunea. Atât Maia Sandu, cât şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au declarat miercuri că discută opţiunea de a furniza cărbune ucrainean pentru a menţine în funcţiune centrala electrică de la Cuciurgan, de la care se aproviziona şi partea dreaptă a Nistrului.