Internațional

Laura Codruța Kovesi este acuzată de corupție – Presa bulgară: „Este jenant pentru Parchetul European să se laude cu o mită de 5.000 de euro”

Jurnaliștii bulgari o acuză pe Kovesi că sub mandatul ei se pare că este condamnată o singură persoană din Fondul pentru Agricultură pentru o mită de 5.000 de euro.

Bulgaria a devenit faimoasă ca o „campioană” europeană în ceea ce privește nominalizările „Magnitsky” câștigate, deoarece opt bulgari s-au clasat printre cele zece persoane sancționate până acum în UE conform legii americane împotriva corupției în străinătate.

Când, la jumătatea anului 2020, primii trei – Delyan Peevski, Vasil Bojkov și Ilko Jeliazkov – au fost menționați de Ministerul de Finanțe al SUA și de Departamentul de Stat, lumea a aflat că Bulgaria a devenit subiectul celor mai mari sancțiuni colective în temeiul legii globale “Magnitsky”.

Zilele acestea li s-au alăturat încă cinci oameni, în frunte cu doi foști miniștri – Vladislav Goranov și Rumen Ovcharov. Deoarece gradul superlativ a fost deja folosit la castingul anterior, statul a trecut la categoria cel mai cel.

„Astfel s-a văzut că nu există iertare pentru corupția cu amănuntul („Nimeni nu e iertat pentru găinării”). Dar pentru un milion, lege nu există, mai ales pentru cele 5 milioane de euro, după cum au calculat americanii, incluzându-l pe Rumen Ovcharov în lista „Magnitsky”, scriu jurnaliștii bulgari Diferența dintre Parchetul European și SUA doar în aceste două exemple este de 1000 de ori.

„În ritmul său de a demasca corupția din Bulgaria, de doar 5.000 de euro în doi ani, Kovesi va trebui să lucreze încă 2.000 de ani pentru a-i ajunge din urmă pe americani în cazul Ovcharov. Iar restul vor fi și mai departe de raza ei de acțiune”, mai scrie publicația.

În urmă cu un an, Parchetul European se lăuda că lucrează la 120 de semnale de încălcări în Bulgaria în valoare de aproape un miliard de euro. Se aștepta ca în cele din urmă să se întâmple ceva care să tulbure liniștea cleptocrației bulgare, care a crescut și s-a consolidat sub grija Parchetului național. Dar s-a întâmplat ca în proverbul „Muntele s-a străduit și a născut un șoarece”.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button