Informațiile furnizate în spațiul public vorbeau despre o opoziție a Armatei la cedarea Patriot, care a fost întocmită și înaintată, oficial, în scris, către președintele Iohannis, sub forma unui raport.
„Raportul nu a existat joi pe masa CSAT. Și nici argumente «contra» verbale nu au existat. Discuția a durat cam 50 de minute și decizia a fost luată fără opoziție”, a explicat o sursă politică.
”A dat publicității Administrația Prezidențială un comunicat, aveți toate detaliile în comunicat”, a spus generalul de brigadă, Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MAPN, pentru sursa citată.
Nici în comunicatul oficial al Palatului Cotroceni și nici din relatările obținute din interior nu s-a confirmat existența niciunui „raport negativ” al Armatei pentru cedarea sistemului Patriot.
„Dimpotrivă, MApN a spus astăzi, la CSAT, că e de acord”, a relatat o sursă politică pentru redacție.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare al României, invocând „deteriorarea semnificativă a situaţiei de saparareecuritate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, inclusiv asupra securităţii României, în strânsă coordonare cu Aliaţii (..) au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială după şedinţa CSAT.
Oferirea acestui sistem de apărare aeriană de către România „se face cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluţii temporare de acoperire a vulnerabilităţii operaţionale astfel create”, precizează comunicatul.