GuvernPolitică

Kelemen Hunor, în tabără cu guvernul ungar: Irlandezul nu trebuie să voteze despre secui

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a participat vineri, la Băile Tuşnad, la o dezbatere cu tema „Perspectivele Uniunii Europene”, alături de ministrul Justiţiei din Ungaria, Varga Judit, în care s-au criticat concluziile Conferinţei despre Viitorul Europei sau modul în care s-a derulat acest proces, vicepremierul ţinând să puncteze, ulterior, într-o declaraţie de presă, că este nevoie de Uniunea Europeană, întrucât niciun stat nu va reuşi singur, în această competiţie globală.

„Nu Uniunea Europeană a fost criticată, ci anumite decizii şi concluziile Conferinţei despre Viitorul Uniunii Europene. Fiindcă aici toată lumea a spus că doreşte şi crede că e nevoie de o Uniune Europeană puternică, competitivă şi o Uniune care ţine cont de toate statele membre şi de toţi cetăţenii. Deci problema nu este cu Uniunea. Problema, de fiecare dată, este cu oamenii şi cu cei care iau deciziile. Eu, personal, cred că niciun stat din Uniunea Europeană, singur, nu va reuşi în această competiţie globală, mai ales în această situaţie geopolitică schimbată după atacarea Ucrainei de către Rusia şi tot ce înseamnă pe termen mediu şi pe termen lung acest război din vecinătatea noastră. Deci este nevoie de o Uniune Europeană, dacă vom reuşi, vom reuşi cu toţii”, a declarat preşedintele UDMR.

Acesta a explicat, făcând trimitere la Conferinţa privind Viitorul Europei, că, în dialogul care a avut loc, cetăţenii s-au referit la problemele reale ale societăţilor lor, care sunt extrem de diferite.

„Când vorbim de instituţiile europene şi de politicienii ei, erau preocupaţi de tehnicile de exercitare a puterii, nu de problemele reale şi aici se vede o diferenţă foarte mare şi aceste lucruri trebuie subliniate. Dacă nu găsim răspunsuri bune la aşteptările oamenilor şi la aşteptările societăţilor şi statelor membre nu putem rezolva această criză multiplă, complexă, globală, care ne priveşte şi pe noi, dând doar răspunsuri tehnice cum putem să exercităm puterea, cum putem să scoatem, spre exemplu, consensul din luarea deciziilor în Consiliu (European – n.r.) şi să introducem votul majoritar sau e nevoie sau nu e nevoie de liste transnaţionale la alegerile europarlamentare? Nu e nevoie! Irlandezul nu trebuie să voteze despre secui şi românul nu trebuie să voteze despre maltez. Deci nu se poate vorbi, este o prostie, este catastrofă să încerci să impui liste transnaţionale sau supranaţionale. Deci sunt lucruri care degeaba par interesante şi din punct de vedere al exercitării puterii sunt importante, dacă nu rezolvi probleme reale ale societăţii”, a spus Kelemen Hunor.

El a vorbit şi de faptul că ”realitatea învinge ideologia” şi că „s-ar putea să ne trezim că multe probleme au fost supraideologizate”, în contextul în care sunt anumite chestiuni care nu suportă răspunsuri ideologice, cum este energia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button