Internațional

Joe Biden susține că Rusia a folosit racheta hipersonică – Rachetele sunt „practic invulnerabile” la apărarea antiaeriană occidentală

Rusia a folosit rachete hipersonice în Ucraina, a spus președintele american Joe Biden, deși, anterior, serviciile de infromații britanice și americane au transmis că nu pot confirma utilizarea unor astfel de arme.

„Și, dacă veți observa, Rusia tocmai a folosit racheta hipersonică, pentru că este singurul lucru despre care sunt siguri că poate trece (de apărarea antiaeriană a ucrainenilor)”, a spus Biden. „Este aproape imposibil să o oprești. Este motivul pentru care o folosesc.”, a declarat președintele american.

Anterior, serviciile de informații britanice și cele americane au minimalizat utilizarea de către Rusia a rachetelor Kinjal, lansate de pe bombardiere strategice.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a spus că racheta Kinjal este doar o versiune lansată din aer a rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM) Iskander, pe care Rusia a folosit-o în mod repetat în războiul din Ucraina.

Care este diferența dintre rachetele Kinjal lansate din aer și „planoarele” hipersonice HGV (Hypersonic Glide Vehicles)

În esență, toate rachetele balistice sunt hipersonice, adică zboară cu o viteză de cel puțin cinci ori viteza sunetului. Astfel, orice focos eliberat dintr-o rachetă în straturile superioare ale atmosferei va atinge această viteză îndreptându-se către ținta sa. Nu este o tehnologie nouă.

Spre deosebire de rachetele balistice clasice, noile rachete hipersonice nu au o traiectorie predeterminată (balistică). În schimb, ele pot „plana” cu viteze de peste cinci ori mai mari decât cea a sunetului (circa 6.200 de kilometri/oră) și chiar executa, teoretic, manevre evazive.

Astfel, rachetele hipsersonice se împart în două mari categorii: „planoare” și rachete hipersonice „de croazieră”. În prezent, principalele puteri militare ale lumii, precum Rusia, China, SUA dar și Coreea de Nord, se concentrează pe realizarea și perfecționarea armelor din prima categorie: „planoarele hipersonice” (în engleză: „Hypersonic Glide Vehicle”, prescurtat HGV).

Un HGV este un proiectil extrem de manevrabil care, teoretic, poate zbura la viteză hipersonică în timp ce își ajustează cursul și altitudinea pentru a zbura fără a putea fi detectat ori interceptat de actualele sisteme antiaeriene.

Un HGV este o armă aproape imposibil de oprit. Se mai crede, de asemenea, că Rusia are un astfel de HGV în arsenalul său, sistemul Avangard, pe care președintele rus Vladimir Putin l-a numit în 2018 „practic invulnerabil” la apărarea antiaeriană occidentală.

Back to top button