ActualitateInternațional

Israelul bombardează Fâșia Gaza

Forţele israeliene au continuat să bombardeze Fâşia Gaza, iar gruparea armată Jihad Islamic să tragă rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de sâmbătă, cel mai grav acces de violenţă locală de la un scurt război de anul trecut, comentează AFP.

La ora locală 04.30 (01.30 GMT), alertele la raidurile aeriene şi loviturile israeliene s-au diminuat, cel puţin temporar.

Înainte de această ultimă secvenţă nocturnă, armata israeliană estimase că a ucis 15 luptători ai Jihadului Islamic în loviturile sale care au început vineri după-amiază, vizând în special locuri de fabricare a armelor, potrivit acesteia. Ministerul Sănătăţii de la Gaza a raportat zece morţi, „printre care o fetiţă de cinci ani”, şi 79 de răniţi.

Conflictul dintre Fâșia Gaza și Israel este o dispută pe termen lung, în desfășurare, care este parte a conflictului israeliano-palestinian ce se desfășoară pe teritoriul Fâșiei Gaza. Rezistența palestiniană activă la prezența Israelului a cunoscut o nouă escaladare în urma retragerii armatei israeliene și a evacuării tuturor coloniștilor civili israelieni din Fâșia Gaza în anul 2005 și a victoriei în alegeri a partidului politic islamist Hamas în 2005 și 2006.

Scopul Hamas este infiintarea unui stat palestinian islamic, iar manifestul sau original militeaza pentru distrugerea statului Israel. Actualul presedinte al Hamas, Khaled Meshaal, declarase anterior ca gruparea va sustine infiintarea unui stat palestinian pe baza granitelor din 1967 (inainte de Razboiul de Sase Zile, in timpul caruia trupele israeliene au ocupat Gaza), cu Ierusalimul de Est drept capitala.

Refuzul Hamas de a recunoaste statul Israel este unul dintre motivele pentru care gruparea a fost exclusa de la negocierile de pace. In 1993, aceasta s-a opus Acordurilor de la Oslo, un pact de pace intre Israel si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button