Politică

Iohannis, alături de Zelenski: „Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie”

Președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au susținut declarații de presă la Cotroceni. Convorbirile oficiale au durat cu aproape o oră mai mult decât era programat. Președinții României și Ucrainei au semnat și o declarație comună.

Președintele Iohannis a dat asigurări că România va continua să acorde sprijin Ucrainei, inclusiv militar, „până la victorie”. șeful statului a subliniat că susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României.

Și președintele Volodimir Zelenski a precizat că au fost discutate solicitările militare ale Ucrainei, cu accent pe artilerie, dar în principal pe sisteme antiaeriene.

Iată ce a spus Iohannis: Am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova până la finalului lui 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele celor două țări, în ciuda condițiilor deosebit de dificile.

Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor:

Ați vorbit despre sprijinul militar al României. Ce i-ați cerut președintelui Iohannis?

Zelenski: Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe informații pe care nu le putem face publice. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene.

Cum comentați protestul unor senatori și deputați?

Iohannis: Agenda președintelui a fost negociată de cele două delegații și comunicată public. Atât pot să spune la asta.

Zelenski: Mă puteți întreba pe mine. Am venit să vizitez oamenii din România, să le mulțumesc, să discut chestiuni strategice cu președintele Iohannis, dar nu am pregătit niciun discurs. Data viitoate, fiți siguri, voi veni și o voi face.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button