Parlament

În România Educată, Ministerul Educației nu mai are bani de salarii – Se împrumută pentru a putea plăti leafa profesorilor și angajaților din școli

Ministerul Educației a primit, printr-un memorandum, încă 2,6 miliarde de lei credite bugetare pentru a putea plăti salariile profesorilor și angajaților din școli și universități, pentru că instituția nu mai are suficienți bani pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli.

Prin memorandum nu poate fi stabilită, însă, nicio sumă de plată din programele de finanțare cu fonduri europene, inclusiv PNRR.

Conform informațiilor Edupedu.ro, există restanțe la cele 1.415 școli din programul PNRAS, de reducere a abandonului școlar. Instituțiilor de învățământ li s-ar fi transmis prin inspectorate și de către oficialii din Ministerul Educației faptul că toate cheltuielile și investițiile făcute în 2022, încă neplătite la aproape un an de la realizare, vor fi achitate de instituția centrală abia la rectificarea bugetară din acest an, care ar fi trebuit să aibă loc în luna august.

De două luni, Guvernul Ciolacu întârzie rectificarea.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat în context că motivul așteptării este tocmai intrarea în vigoare a măsurilor aprobate prin legea pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament:

„După cum am precizat, acest memorandum și sumele anunțate mai devreme de către mine sunt aferente lunii în curs, lunii septembrie, și presupun că, până la rectificarea pe care ați menționat-o și dvs,. se va considera oportunitatea de actualizare a acestor acestor praguri prin memorandumuri similare.”

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button