Internațional

Imran Khan a fost înlăturat din funcția de prim-ministru al Pakistanului, el acuzând o „conspirație străină” condusă de SUA

După ce a preluat funcția de prim-ministru, Khan a temperat loialitatea Pakistanului față de China, dar în același timp, a provocat consternare la Washington prin unele dintre politicile și gesturile sale publice.

A refuzat categoric să găzduiască baze americane în țară, a salutat preluarea puterii de către talibani în Afganistan anul trecut și a mers la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin chiar în primele ore ale invaziei ruse din Ucraina.

Premierul Pakistanului, Imran Khan, a fost destituit duminică printr-o moţiune de cenzură adoptată de către Adunarea Naţională a acestei ţări asiatice după mai multe săptămâni de criză politică.

Moţiunea a fost aprobată cu 174 de voturi din cele 342 ale Adunării Naţionale a Pakistanului. 

Niciun premier nu şi-a încheiat mandatul în Pakistan de la obţinerea independenţei ţării, în 1947, dar Imran Khan este primul demis în urma unui vot de neîncredere. 

Devenit premier în 2018, Imran Khan, 69 de ani, renumit pentru că a condus echipa naţională la singurul său titlu mondial la crichet, sportul rege al Pakistanului, a încercat să facă totul pentru a rămâne la putere.

După ce a preluat funcția, Khan a temperat loialitatea Pakistanului față de China, dar în același timp, a provocat consternare la Washington prin unele dintre politicile și gesturile sale publice. A refuzat categoric să găzduiască baze americane în țară, a salutat preluarea puterii de către talibani în Afganistan anul trecut și a mers la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin chiar în primele ore ale invaziei ruse din Ucraina. 

Susţinătorii săi au refuzat iniţial, duminica trecută, să supună la vot moţiunea de cenzură şi au ales să dizolve Adunarea Naţională pentru a convoca alegeri legislative anticipate.

Dar Curtea Supremă a decis că acea decizie era neconstituţională şi a restabilit Adunarea Naţională, permiţând astfel organizarea votului care a dus la căderea premierului. 

Succesorul lui Imran Khan în fruntea acestei republici islamice de 220 de milioane de locuitori şi care deţine arme nucleare ar urma să fie Shehbaz Sharif, liderul Ligii Musulmane din Pakistan (PML-N). 

Oricare ar fi însă numele noului prim-ministru, următorul guvern se va confrunta cu provocări importante: dificultăţi economice, reapariţia atentatelor şi o relaţie furtunoasă cu Statele Unite

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button