ActualitateInternațional

Hackeri chinezi au sustras informaţii despre vaccinurile împotriva Covid-19 dezvoltate în Spania

Atacurile asupra sistemelor informatice s-au repetat în diverse ţări care concurează pentru obţinerea unui vaccin, a dezvăluit joi directoarea Centro Nacional de Inteligencia (CNI), Paz Esteban, care a precizat că serviciile secrete schimbă informaţii pentru a le evita.

În timpul unui seminar, ea a tras un semnal de alarmă cu privire la creşterea „cantitativă şi calitativă” a atacurilor cibernetice în timpul perioadei de izolare, care au vizat în principal sectoarele sanitar şi farmaceutic.

Aceste atacuri au fost „o campanie virulentă, nu doar în Spania, contra laboratoarelor care lucrează pentru căutarea unui vaccin împotriva Covid-19”, a mai spus Esteban.

Majoritatea acestora, potrivit surselor consultate de ziarul spaniol, provin din China şi Rusia. În multe cazuri este vorba despre entităţi de stat, dar sunt implicate şi universităţi şi organizaţii care fac comerţ cu informaţii sustrase. În cazul Spaniei, este cunoscut că atacul a fost dirijat din China. Sursele nu au dezvăluit gravitatea şi caracterul informaţiilor furate.

În luna iulie, un tribunal din Spokane (Washington) a acuzat doi cetăţeni chinezi că au piratat timp de un deceniu sistemele a sute de firme de tehnologie, guverne, ONG-uri şi grupări pentru drepturile omului din SUA, Australia, Belgia, Germania, Japonia, Lituania, Olanda, Coreea de Sud, Suedia, Marea Britanie şi Spania.

În ultimele luni, potrivit acuzaţiilor, „au cercetat vulnerabilităţi în reţelele informatice ale companiilor care dezvoltă vaccinuri împotriva Covid-19, tehnologie de testare şi tratamente”. Hackerii lucrează uneori în beneficiu propriu, dar colaborează şi cu Ministerul pentru Siguranţa Statului chinez.

În urmă cu câteva luni, cercetătorii care lucrează la dezvoltarea de vaccinuri au fost avertizaţi să ia măsuri de precauţie privind eventuale tentative de furt de date. Responsabilii celor şase grupuri spaniole care elaborează prototipuri de vaccinuri au asigurat că nu au sesizat nicio sustragere de date din sistemele lor informatice.

În Spania există peste zece proiecte pentru dezvoltarea unor vaccinuri împotriva Covid-19. În stadii avansate sunt cele dezvoltate la Centro nacional de Biotecnología al Consejo Superior de Investigaciones Científicas şi la Hospital Clínic din Barcelona. În niciunul dintre cazuri nu au început testele de oameni.

În prezent, există 182 de vaccinuri experimentale şi 36 dintre ele sunt testate pe zeci de mii de voluntari, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Uniunea Europeană a rezervat peste 1.300 de milioane de doze din şase proiecte diferite, deşi niciunul nu este dovedit sigur şi eficient.

Sursa: News.ro

 • Hackeri chinezi au sustras informaţii despre vaccinurile împotriva Covid-19 dezvoltate în Spania

  Atacurile asupra sistemelor informatice s-au repetat în diverse ţări care concurează pentru obţinerea unui vaccin, a dezvăluit joi directoarea Centro Nacional de Inteligencia (CNI), Paz Esteban, care a precizat că serviciile secrete schimbă informaţii pentru a le evita. În timpul unui seminar, ea a tras un semnal de alarmă cu privire la creşterea „cantitativă şi

 • Criza Euthyrox nu s-a rezolvat nici după 8 luni

  Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, transmite un mesaj ca un strigăt către ministrul Sănătătii, Nelu Tătaru : „​Criza Euthyrox, medicament vital pentru 500 de mii de pacienți români care suferă de afecțiuni tiroidiene, nu s-a rezolvat nici la 8 luni de la declanșarea ei, iar dumneavoastră nu puteți în continuare să ne

 • Educația și sănătatea în România s-au degradat în ultimii 10 ani, arată un studiu al Băncii Mondiale

  Un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potențialul de productivitate al unui adult complet educat și sănătos, potrivit Indexului Capitalului Uman (HCI) al Băncii Mondiale. Indexul Capitalului Uman (HCI), lansat pentru prima dată în 2018, măsoară nivelul de cunoștințe și abilități, pe care un copil născut astăzi se poate aștepta să îl

 • În politica românească este prea mult „eu” și prea puțin „noi” – Alexandru Valentin Curea, candidat AUR la consiliul județean Cluj

  Alexandru Valentin Curea, candidatul Alianței pentu Unirea Românilor la consiliul județean Cluj își propune să ajute producătorii locali, pentru ca aceștia să nu mai ia calea occidentului. Un prim lucru în acest sens ar fi reconstrucția sistemului de irigații. De asemeni, în vederea susținerii producătorilor locali care cresc vaci, oi și comercializează lapte, Alexandru Valentin

 • Unul dintre cele mai nebune meciuri din istorie! : Backa Topola-FCSB

  “Unul dintre cele mai nebune meciuri din istorie!” este titlul de pe site-ul sârb RTV, după meciul câștigat de echipa FCSB, cu scorul de 6-6 (5-4), în fața formației Backa Topola, în turul doi preliminar al Ligii Europa. “Meciul disputat la Senta va rămâne în memorie mult timp și se va vorbi despre el în

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button