Internațional

Garry Kasparov: „America își vinde constant prietenii. Joe Biden negocieză cu rușii pe la spatele Ucrainei”

Marele maestru rus Garry Kasparov, opozant al Kremlinului, afirmă într-un articol de opinie publicat de Kiev Post că foștii președinți americani Barack Obama și Donald Trump au „vândut” Ucraina pe tabla de șah a lumii și că actualul lider de la Casa Albă negociază cu rușii pe la spatele Ucrainei.

Negocieri în secret

În opinia marelui maestru rus, „negociatorii secreti ai președintelui Biden” sunt Bill Burns (șeful CIA), John Kerry și Jake Sullivan (consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Alb).

Deși afirmă public că va rămâne cu Ucraina „atâta timp cât este nevoie” sau și că nu va negocia cu Rusia – „nimic despre Ucraina fără Ucraina” – echipa de politică externă a lui Biden face alte jocuri, crede Kasparov.

Iată ce a scris acesta: „Prinși în ciclul zilnic de știri, putem rata imaginea de ansamblu, așa că merită să facem un pas înapoi acum pentru a urmări cronologia modului în care echipa lui Biden a eșuat în mod repetat să se ridice la nivelul retoricii sale despre Ucraina. Consilierii lui Biden au încercat mai întâi să negocieze cu Rusia pe la spatele Ucrainei. Apoi, când nu au reușit să încheie o înțelegere cu Putin, echipa lui Biden s-a pregătit să predea Ucraina Kremlinului. Chiar și astăzi, în timp ce ucrainenii luptă – nu doar pentru libertatea lor, ci și pentru apărarea întregii ordini globale de securitate și a valorilor lumii libere – Biden încă nu a îngropat ideea de a negocia cu Putin pe cheltuiala Ucrainei”

Greșelile lui Obama și Trump

Semințele războiului din Ucraina au fost semănate de președintele Obama, iar mulți din administrația sa încă servesc în actuala Casa Albă. Obama a vrut să ignore Ucraina, așa că a pretins că nu există nicio problemă. Timp de peste un deceniu, liderii occidentali au ignorat avertismentele mele împotriva promisiunilor false ale lui Putin, așa cum fac și astăzi. Chiar săptămâna trecută, în dezbaterea mea cu directorul politic al lui Obama, Charles Kupchan, l-am confruntat cu faptul că „realiştii” au greşit de la bun început cu Ucraina şi Putin. Marele eșec al începutului de secol 21 este că, în numele așa-numitului „realism”, America și-a vândut în mod constant prietenii și valorile pentru a-și potoli dușmanii. Realiștii vor să pară serioși și gânditori, dar o fac vânzând aliații și valorile Americii. Ei „negociază” pământul altor oameni și libertatea altor oameni într-o lume de imperii”, consideră Kasparov.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button