Distribuți acest articol

Rusia se află în mijlocul unor evenimente de amploare ce tind să se transforme într-o revoluție în toată regula, având ca țintă alungarea lui Vladimir Putin din fruntea statului. Serviciile se securitate ruse au început să efectueze arestări înainte de începerea evenimentelor pentru susținerea lui Alexei Navalnîi.

Ca mulți alții ne punem întrebarea cine ar avea interese să îl alunge pe țarul Putin din fruntea Rusiei și de unde are Navalîi atâta susținere la toate nivelurile. Din imaginile și clipurile video putem spune că sute de mii de ruși au ieșit astăzi în toată țara la manifestații.

Putin este un oligarh și un tiran ce merită să plătească pentru crimele sale însă pe cine pun în locul lui?

Alexei Navalnîi are șanse să devină noul președinte al Rusiei dacă revoluția susținătorilor săi va reuși să îl alunge pe Vladimir Putin de la putere. Organizația lui Navalnîi a declarat că nu se aștepta ca atât de mulți oameni să iasă în stradă și consideră acțiunea un succes. Totuși să îi lăsăm pe ruși să își decidă singuri soarta și să relatăm ce s-a întâmplat azi în întrega Federație Rusă.

Khabarovsk

Primele arestări ale forțelor de securitate au început chiar înainte de începerea efectivă a acțiunilor în Extremul Orient rus.

În Khabarovsk, înainte de protest, coordonatorul sediului local al ong-ului lui Alexei Navalny, precum și alți activiști și jurnaliști au fost arestați de forțele de securitate ruse.

Secție de Poliție – arestări

Peste o mie de oameni au venit la acțiune în Khabarovsk, scandând „Jos țarul!” 

————————————————————————————————————

————————————————————————————————————

Videoclipurile de pe rețelele sociale arată oameni care fug de poliție. Există, de asemenea, imagini despre bătăi brutale aplicate de către forțele de securitate, celor care protestează.

Potrivit ziarului local „ OVD-Info ”, deținuții au fost bătuți cu bastoane telescopice, în secția de poliție și au fost așezați cu fața la perete în rând.

Vladivostok

După Khabarovsk, mitingurile au început și în alte orașe rusești. La Vladivostok, potrivit diverselor surse, ar fi ieșit în stradă circa 10.000 de ruși, după cum se observă și în imagini. Portalul local VL.ru raportează că forțele de securitate au reținut deja peste 50 de persoane. Polția a promis că îi va elibera după ce mulțimea se va dispersa.

Moscova

Potrivit unui corespondent de la Meduza , la un miting din capitala Rusiei din Piața Pușkin, în medie, o persoană este reținută la fiecare jumătate de minut. „ MBH Media ” scrie că, chiar înainte de începerea acțiunii, forțele de securitate au reținut mai mult de 30 de persoane. Siloviki îi ia pe oameni din mulțime și îi pun în dube fară numere de identificare.

Din difuzorul instalat în piață se putea auzi: „Dragi cetățeni, vă rog să nu creați adunări în masă pentru a evita răspândirea infecției cu coronavirus. Mențineți distanța socială, folosiți măști și mănuși. “

În același timp, mai multe publicații au raportat reținerea jurnaliștilor lor în diferite orașe ale Federației Ruse. Aveau carduri de presă, acreditare și veste. Motivele reținerii reprezentanților mass-media nu sunt comentate. Apropierile către Piața Pushkinskaya au fost blocate de către ofițeri de poliție și forțele OMON. Mai târziu, în piață au izbucnit și ciocniri cu poliția.

St.Petersburg

Corespondentul DW raportează că „din motive tehnice” stația de metrou Admiralteyskaya este închisă la ieșire. Cea mai apropiată și singură stație de Piața Senatului – locul de desfășurare din Sankt Petersburg pentru mitingul în sprijinul lui Navalny. Există rapoarte că piața Senatului în sine a fost deja complet închisă.

Ieșirea obișnuită din stația Nevsky Prospekt este blocată. Oamenii au voie să intre pe ușile din față. Pe stradă sunt opriți cetățenii și mulțimea se adună pe trepte. Poliția pune întrebarea: “În ce scop ești aici?” Autobuzele și dubele neînmatriculate se aliniază pe trotuar.

Există rapoarte din partea activiștilor și a deputaților din opoziție că polițiștii vin la casele lor și le cer să semneze hârtii cu privire la inadmisibilitatea încălcării ordinii publici. Canalul Telegram YAgrazhdanin scrie că activiștii Rezistenței Pașnice, activistul pentru drepturile orașului Krasimir Vranski și un membru al Rusiei Deschise (organizația este recunoscută de Ministerul Justiției al Federației Ruse ca agent străin), Alexander Brusser au vorbit despre acest lucru.

În plus, ieri poliția a vizitat adjunctul adunării legislative Maksim Reznik și un număr de alți deputați. Potrivit presei MBH, peste 50 de persoane au fost reținute în Sankt Petersburg.

Ekaterinburg

Potrivit E1.RU News , mitingul de la Ekaterinburg a avut loc pașnic și fără rețineri. În ciuda înghețului de -30 de grade de afară, numărul persoanelor adunate este estimat la 5 mii de oameni.

Mai târziu, în rețelele de socializare au apărut informații că polițiștii revoltați au început să vină cu mitraliere în piață.

Chelyabinsk

Znak.com relatează că polițiștii au încercat să blocheze manifestația însă fără succes. Mașinile de deszăpezire „au ieșit” la miting împreună cu protestatarii, ceea ce a provocat un mare blocaj de trafic.

UFA

Krasnoyarsk

Președintele administrației Kremlinului,  Dmitri Peskov, a chemat serviile de informații într-o ședință de urgență. Site-urile care cheamă oameni la protest au fost închise și apelurile telefonice au fost restricționate în zonele unde au loc manifestații. Chiar și la această oră mai au loc ciocniri violente între protestatari și poliție.


Distribuți acest articol