Internațional

Finlanda vrea în NATO, dar nu vrea baze permanente pe teritoriul său: „Aderare noastră este un act de pace, nu un act de război”

Prim ministrul finlandez respinge ideea unor baze militare NATO permanente pe teritoriul țării sale. Acesta susține că aderarea Finlandei la alianța nord-atlantică reprezintă un act de pace, nu un act de război.

Sanna Marin a acordat un interviu ziarului italian „Corriere della Sera”, iar principalele gânduri par a fi excluderea ipotezei ca NATO să amplaseze o bază permanentă sau arme nucleare pe teritoriul finlandez.

„Nu este o dezbatere actuală, problema nu face parte din negocieri. Acestea sunt decizii naționale. Nimeni nu ne va impune arme nucleare sau baze permanente dacă nu le dorim. Această chestiune nu se află pe ordinea de zi. Nu mi se pare că există nici măcar un interes pentru desfășurarea de arme nucleare sau pentru deschiderea de baze NATO în Finlanda”, a declarat premierul finlandez.

Chiar și fără asistența NATO, Finlanda este bine plasată pentru a se apăra singură, a spus ea: „Avem capacități defensive bune, cheltuim deja mai mult de 2% din PIB pentru apărare și, timp de decenii, am investit masiv în securitatea noastră, tocmai din cauza vecinului mare și agresiv pe care îl avem la granițele noastre”.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button