Pe 20 mai, al doilea om în stat, Nicolae Ciucă, anunța că va publica o carte. Pe site-ul său personal, Ciucă scria că în luna iunie va lansa volumul cu titlul „Un ostaș în slujba țării”.
Luna iunie a trecut fără ca „Un ostaș în slujba țării” să vadă lumina tiparului. La jumătatea lunii iulie, același „ostaș” spunea, cu entuziasm, că „așteptarea a ajuns la final”. În curând, biografia avea să fie gata. La Antena 3, Ciucă mărturisea că „mai are de scris” la ea.
Pe 1 august, președintele PNL spunea, informal, că a terminat cu scrisul, iar cartea avea să plece spre tipografie, aproximativ „pe 5 august”.
Procedura de publicare a unei cărți prevede atribuirea unui cod ISBN (International Standard Book Number), care „facilitează promovarea cărților și a editorilor în cataloage și baze de date, referențiale ale domeniului editorial, la nivel național și internațional”.
Codul este emis de către Centrul Naţional ISBN, din cadrul Bibliotecii Naționale a României.
Centrul Naţional ISBN poate acorda un cod atât unei persoane juridice, cât și unei persoane fizice. În cazul de față, cel mai probabil codul ar fi trebui solicitat de către editura numită de Nicolae Ciucă, RAO.
Procedural, fiecărei edituri i se alocă o plajă de numere ISBN. Acestea au obligația să trimită, cu 30 de zile înainte de tipărire, datele cărții pe care o publică. Aceste date se înregistrează în Catalogul General CIP.
Însă, pe platformă, cartea „Un ostaș în slujba țării” nu există. La o simplă căutare a numelui autorului Ciucă Nicolae, platforma identifică doar teza de doctorat a fostului premier, „Dimensiunea angajării armatei României în operații întrunite multinaționale”, susţinută în anul 2003 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.
Faptele cu iz penal
Liberalii au aflat din presă că leadershipul partidului a cheltuit două milioane de euro din bani publici pentru publicitatea stradală, ce promovează cartea lui Nicolae Ciucă. Asta arată o investigație a site-ului Snoop.ro.
Partidul Național Liberal a recunoscut că publicitatea cărții lui Nicolae Ciucă, președintele partidului, costă 510.000 de euro pe lună, sumă ce include chiria expunerii publicitare, TVA și taxele locale.
Deși legislația din România a interzis în 2015 publicitatea electorală outdoor, PNL și-a păstrat panourile publicitare în perioada 10 mai – 9 iunie 2024.
În locul unui mesaj electoral, PNL a promovat cartea anunțată de Nicolae Ciucă, cu imaginea politicianului pe copertă.
Liberalii nu văd nimic în neregulă cu asta.
Atenție, fondurile sunt destinate promovării unei cărți autobiografice a liderului PNL, care nu a fost validat drept candidat al partidului la președinția României.
O decizie care frizează penalul.
George Simion s-a mișcat repede și a depus, joi, la Parchetul General o plângere pe numele preşedintelui Senatului, „pentru deturnare de fonduri publice și pentru folosirea ilegală a subvenţiei în scopuri publice”.
Liberalii au emis, abia joi dimineață, un comunicat de presă cu „clarificări importante în ceea ce privește campania de panotaj a PNL”.