Internațional

Economist turc: Acordul privind exporturile de cereale este recunoașterea de facto a controlului Rusiei asupra Mării Negre

Acordul privind exporturile de cereale, semnat vineri la Istanbul, este o victorie politică pentru Rusia și recunoașterea de facto a controlului său asupra Mării Negre, a declarat pentru TASS analistul politic și economistul turc și fostul reprezentant comercial în Rusia Aydin Sezer.

„În primul rând, trebuie subliniat că Rusia a fost cea care a ieșit învingătoare în lumina acordului semnat la Istanbul. Drept urmare, Rusiei [a fost acordată] scutiri de la embargoul economic al Occidentului”, a spus el. „Ar fi corect să spunem că națiunile occidentale au trebuit să facă un pas înapoi în domeniile exporturilor de cereale și îngrășăminte din Rusia, în sectoarele bancare și logistice și în materie de asigurări pentru navele [rusilor]”.

În cuvintele sale, acordul de vineri nu ar trebui privit ca „un acord politic sau un acord de încetare a focului”.

„Înseamnă doar că blocada a fost ridicată pentru unele categorii de mărfuri. Deci, este o victorie importantă pentru Rusia din punct de vedere politic. Datorită acestui acord, susținut de ONU și Occident, problema controlului factual al Rusiei în Marea Neagră a fost recunoscută de facto”, a adăugat oficialul.

Un pachet de documente menit să rezolve problema aprovizionării cu alimente și îngrășăminte pe piețele globale a fost semnat pe 22 iulie la Istanbul. Conform memorandumului Rusia-ONU, Națiunile Unite se angajează să depună eforturi pentru ridicarea restricțiilor anti-ruse care împiedică exporturile de produse agricole și îngrășăminte. Un alt document are în vedere un mecanism de export de cereale din porturile de la Marea Neagră controlate de Ucraina. Un acord între Rusia, Turcia și ONU prevede înființarea unui centru de coordonare patrulater pentru a inspecta navele care transportă cereale pentru a preveni contrabanda cu arme și a exclude provocările.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button