OpiniiȘtiri

Dr. Sorin Sălăjan: Lumea nu are încredere în sistem

Doctorul Sorin Sălăjan afirmă că lumea nu mai are încredere în sistem din cauza infodemiei, a știrilor care nu prezintă realitatea, iar sistemul românesc de sănătate a făcut greșeli pe parcursul acestui an pandemic.

„Oamenii își fac testele rapide acasă. Cifrele comunicate oficial zilnic nu sunt realiste. Infodemia la care suntem supuși, prost informarea își arată efectul, lumea nu are încredere în sistem. Oamenii nu merg să se testeze chiar dacă noi avem o limită zilnică, am putea să testăm 40/50 de mii de cazuri pe zi. Lumea nu merge să se testeze și am ajuns aici din cauza știrilor care sunt dincolo de realitate și noi nu avem cifrele reale la testare.

Avem oameni în terapie intensivă și avem decese, adică avem oameni care se îmbolnăvesc cu acest coronavirus. Încrederea în sistem este destul de redusă, dar aici este o foarte mare greșeală, pentru că nici un sistem nu este mai bun decât un sistem. Avem unul care și-a dovedit viabilitatea în ultimul an de zile, chiar așa cu toate criticile pe care i le aducem și au fost și greșeli bineînțeles.

În momentul în care au ieșit 6 mii de pacienți în perioada aceea de vid legislativ, infectați, pozitivați, care au ieșit pe semnătură din spitale a fost o mare greșeală. Am trecut și peste asta și după o perioadă de creștere a început să scadă, mult mai puțin la ce ne așteptam după sărbătorile de iarnă. Să vedem ce se va întâmpla după vacanța copiilor, să vedem ce se va întâmpla după această mică relaxare în Capitală.

Depinde foarte mult de responsabilitatea individuală a fiecărei persoane, adică să nu mă gândesc doar la mine, să mă gândesc și la cei din jurul meu. Eu s-ar putea să trec ușor peste boală, dar fiecare are lângă el persoane în vârstă, persoane vulnerabile, pentru care o astfel de afecțiune este fatală.
Cifrele nu contează pentru multă lume care se uită la televizor și se uită la raportări, pentru că 50/100 de oameni nu contează. Câteva milioane de oameni care au murit în lume nu contează, sunt doar cifre, dar când este unul în apropiere de tine e o dramă. Cu cât este mai apropiat de tine cu atât e mai dramatic. Aici ar trebui crescut puțin nivelul de responsabilitate.”, a spus dr. Sorin Sălăjan.

————————————————————————————————

————————————————————————————————

Măsura de închidere a școlilor a fost una bună? Majoritatea părinților consideră că această măsură a fost luată contra copiilor.

Da(…) este adevărat pentru copii nu a fost bine. Uitați-vă ce se întâmplă în momentul în care relaxarea este atât de mare și copii sunt duși la școală. Formele asimptomatice pe care le pot face copiii, forme ușoare pe care nu le i-au în considerare de foarte multe ori, ar fi putut duce la o creștere foarte ridicată a numărului de cazuri. Există voci care spun că în țara cutare au fost deschise școlile, uitațivă la cifrele lor. Avem un sistem, nu este cel mai bun. Ideal ar fi fost să putem lucra și să facem această carantinare, izolare foarte rapidă și e grupuri cât mai mici.

Noi suntem pușin mai balcanici, mai năstrușnici puțin în comportament și mulți dintre noi au psihologia elevului din ultima bancă. Adică anarhia e cea mai bună și eu trebuie să fiu puțin șmecher ca să spun așa, ca și în cartier, să demonstrez că eu nu răspund recomandărilor, ca și cum recomandările pe care le fac autoritățile ar fi împotriva mea ca individ. Este exact comportamentul adolescentului, în care tu încerci să îi explici niște lucruri care sunt bune pentru el, dar el fiind adolescent consideră că indiferent ce i-ai spune ești împotriva lui. Este foarte important să facem mișcare zilnic, să ne menținem în formă, nu să ne izolăm în case.

De cele mai multe ori românul se duce la farmacie și cumpără anumite suplimente și le consumă după ureche?

Ar conta foarte mult să își facă analize și să discute cu un medic, cu un nutriționist. Există deja în România un număr mare de consultanți pe probleme de nutriție, care pot să te îndrume și pot să îți facă câteva recomandări. Ideal ar fi ca suplimenții pe care ni-i administrăm să o facem după o analiză de laborator corespunzătoare. Pericolul de supradozare este relativ mic pentru că majoritate vitaminelor snt hidrosolubile. Luăm vitamine când nu avem acea biodiversitate în alimentație. Pentru a ne menține în formă este nevoie de puțin sport zilnic, puțină suplimentare și un somn de calitate și după aceea fiecare are grijă de spiritul lui și de trupul lui cum crede de cuviință.

Recomandați mai mult consumul fructelor românești decât cele aduse din exteriorul țării?

Cu siguranță da și să încercă să consumăm fructe și legume cât mai bio. Cu cât sunt mai puțin stropite, ca să spun așa, cu atâta e mai bine. Totuși nu avem atât de multe fructe, iar în perioada iernii avem mai mult din import. Marea majoritate sunt congelate, ceea ce nu-i rău. Un fruct congelat are mulți fitonutrienți și vitamine, dar să nu fie un fruct introdus în dulceață sau în gem pentru că nu mai are absolut nimic. Zahărul este un condiment, nu este un aliment. Nu avem nevoie de mult zahăr în alimentație, doar în cazul în care nu facem sport și avem nevoie de resurse energetice în plus. Aici are loc dezechilibrul în viața noastră. Când mâncăm mai mult decât consumăm energetic, acest exces se transformă în grăsime. Excesul nostru energetic e dat din carbohidrați.

https://fb.watch/3huZ_a5SJE/

Back to top button