Internațional

Culisele luptei pentru PUTERE de la Kiev

Demiterea şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov, şi a Procurorului General al Ucrainei, Irina Venediktova, întărește influența șefului Biroului Președintelui Andrii Ermak asupra oamenilor legii, ceea ce poate avea un impact negativ asupra relațiilor cu partenerii internaționali, a declarat într-un comentariu pentru gazeta.ua avocatul și fondatorul proiectului civic ”Liga Antitrust”, Aghia Zagrebelska, transmite BucPress din Cernăuți.

”Oamenii asociați cu Ermak și Tatarov (Oleg Tatarov, șef adjunct al Oficului președintelui Andrii Ermak, a fost avocatul fostului șef adjunct al Administrației președintelui Ianukovici, Andrii Portnov. În timpul Revoluției Demnității a supravegheat reținerea și cazurile de infracțiuni împotriva participanților de pe Maidan. A declarat că protestatarii din centrul Kievului au murit din cauza rănilor la ceafă. Se presupune că nu au fost împușcați de poliție, ci de oameni din apropiere. — Gazeta.ua).

”Demiterea șefului SBU era previzibilă, iar a Procurorului General — neașteptată. După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Venediktova a coordonat și documentat împreună cu partenerii occidentali atrocitățile și crimele comise de trupele ruse de ocupație. Nu înțeleg pe deplin cum ar putea fi afectate aceste investigații în urma demiterii procurorului general. Deoarece Simonenko, care va ocupa interimar funcția de Procuror General este asociat cu Zaharcenko (Vitalii Zaharchenko, fost ministru al afacerilor interne pe vremea lui Ianukovici. Parlamentarul ucrainean Iaroslav Iurcișîn notează că, Simonenko a lucrat în Ministerul Afacerilor Interne în perioada lui  Zaharcenko.- Gazeta.ua). Și acest lucru poate avea un impact negativ”,  afirmă  Zagrebelska.

Ermak, după un val de critici din partea societății ucrainene și a partenerilor internaționali, dimpotrivă, și-a întărit puterea, adaugă expertul.

”Și astfel apare o nouă întrebare: cine va avea mari împuterniciri și atribuții în conducerea statului — Zelenski sau Ermak. Se pare că cel din urmă are mai multe împuterniciri. Scopul principal al acestor demiteri – numirea în funcții ale unor persoane mult mai confortabile pentru Ermak. Nu verticala președintelui se întărește, ci a lui Ermak. Aceasta deranjează mult. Aproape toate structurile de aplicare a legii se află deja sub controlul oamenilor din anturajul șefului  Oficiului Președintelui”, specifică expertul ucrainean.

Din 24 februarie, Bakanov nu s-a manifestat cum ar fi trebuit să fie șeful SBU, completează Zagrebelska.

”Problema demiterii a devenit reală din cauza invaziei. Se discuta  mult despre conflictul dintre Ermak și Bakanov. Zelenski nu a luat o decizie, ținând cont de prietenia lor. Dar inacțiunea lui Bakanov din 24 februarie și-a jucat rolul, iar Ermak și-a manifestat dorința de a numi propria candidatură în această funcție”, subliniază avocatul și fondatorul proiectului civic ”Liga Antitrust”, Aghia Zagrebelska.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button