Companiile de pe piața Energiei au format un adevărat cartel de jefuire a banului românilor de mai bine de 10 ani cu ajutorul Agenției de Reglementare în Energie(ANRE) condusă, astăzi, de fostul pesedist Dumitru Chirița. Victimele acestui sistem de tip mafiot organizat de companiile din energie, politicieni și instituții ale statului român sunt cetățenii.
Cei mai săraci dintre români stau în tensiune și teroare de frica facturilor tot mai mari și a pensiilor tot mai mici, în timp ce politicienii se lăfăie în salarii de mii de euro și pensii speciale care ajung și la peste 15 mii de euro pe lună.
Consumul estimat în facturile la energie electrică şi gaze naturale sunt un mijloc prin care companiile de utilităţi încasează în avans sume de la consumatori.
Acești băieți deștepți cu companii ce nu au mai mult de câteva zeci de angajați au cifre de afaceri de ordinul sutelor de milioane de euro anual în țara noastră și practică acest jaf național prin supraîncărcarea facturilor românilor pentru ca ei să își poată plăti furnizorii sau să tranzacționeze pe piața liberă curent electric și gaze. Mafia din energie se îmbogățește pe spatele nostru cu acordul instituțiilor statului român și al Guvernului Cîțu care nu i-a nici o măsură în acest sens.
______________________________________________________________________________
- ‘Masca obligatorie’ devine lege! Propunerea Guvernului a trecut tacit de Senat
- iRealitatea Tv și Niculae mint cu nerușinare în timp ce oamenii mor de foame la Turnu Măgurele
- Minciuna de 80 de miliarde de euro și rușinea de a nu avea un buget pentru 2021
______________________________________________________________________________
Ministrul Energiei Virgil Popescu a ieșit să ne spună în presă că și el este o victimă a acestor companii din Energie și a fost jefuit de 900 de lei la o factură la o adresă unde nu mai locuiește nimeni din familia sa.
Asta ne arată că miniștrii din Guvernul Cîțu sunt doar niște simple marionete puse în funcții și nu au nici o putere de decizie, totul fiind controlat de acestă mafie din Energie.
“Am primit mai multe sesizări de la oameni. Vreau să trag un semnal de alarmă (…) Există anumiţi furnizori care au şi distribuţie, care am văzut că trec consumuri estimate foarte mari. Punând consumuri estimate foarte mari, factura va veni mai mare. Practic, iau nişte bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de bani oamenilor”, a declarat Virgil Popescu.
Cum ne fură banii companiile de pe piața Energiei
– „CPC”. Cea mai bizară exprimare pentru energia pe care o cumperi din piață liberă, de fapt. Tu cumperi, să zicem, în decembrie 2014, 100 kWh. Pe factură vei vedea două linii: „energie activă”, 60 kWh; „energie activă pentru CPC”, 40 kWh. Ce înseamnă asta: 60 kWh sunt cumpărați de furnizorul tău de la producători reglementati și la preț reglementat, în „coșul” de care vorbeam mai sus; 40 kWh sunt cumpărați la liber de pe bursă. Așa au construit acest calendar de liberalizare. Aceeași factură ar fi arătat în 2012 astfel: „energie activă 100 kWh”, fără rândul cu CPC; iar în 2017 vei avea doar „energie activă pentru CPC”, adică furnizorul tău va cumpără energie doar de pe bursă, de la ce producător sau furnizor găsește, tranzactionand liber și fără restricții.
Cum stabilește reglementatorul ANRE cât e prețul pentru CPC, numai bunul Dumnezeu și reglementatorul știu. De fapt, estimează cât va fi pe perioada următoare prețul mediu al energiei în bursă; și face apoi rectificări.
Care e povestea cu „estimările anterioare„? Prețul tău e reglementat integral și cuprinde așa:
- prețul energiei („coș” reglementat + CPC) + tarif distribuție + tarif transport + marja (reglementată) a furnizorului + certificate verzi + cogenerare + accize etc.
Coșul reglementat, tarifele de distribuție, transport, marja reglementată a furnizorului, bonusul de cogenerare sunt calculate și reglementate la începutul anului; iar prețul la care se așteaptă ANRE să găsească furnizorul tău energie în bursă în perioada următoare și certificatele verzi sunt inițial estimate pentru perioada următoare (de pildă, trimestrial). Că urmare, în factură vei vedea „estimările anterioare” și apoi rectificarea ulterioară, cu datele concrete din piață.
Ce NU vezi în factură sunt, concret, tarifele pe care le plătești pentru folosirea rețelei (tarif de transport, tarif de distribuție) care sunt undeva pitite în „rezervare” și „energie activă”.
Îi poți lăsa și tu un mesaj ministrului Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook – VIRGIL POPESCU