Internațional

Comisia Europeană se răzbună pe rezultatul alegerilor din Ungaria – S-a declanşat o procedură pentru suspendarea anumitor fonduri europene

Comisia Europeană s-a arătat deranjată de rezultatul alegerilor parlamentare din Ungaria. La scurt timp după acestea, Comisia Europeană a declarat că demarează procedurile de suspendare a fondurilor europene, deoarece nu se respectă principiile statului de drept.

Se pare că Bruxelles se ține de cuvânt având în vedere că comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a fost mandatat să trimită guvernului ungar o ”notificare scrisă”, în cadrul unei proceduri inedite care condiţionează virarea fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

Regulamentul noului mecanism de condiţionalitate între fondurile de la bugetul UE şi respectarea valorilor statului de drept prevede mai multe etape însoţite de termene înainte ca executivul comunitar să poată sesiza Consiliul UE înaintea aplicării efective.

Astfel, Comisia trebuie mai întâi să notifice încălcările statului vizat, ce are trei luni la dispoziţie pentru a da explicaţii, după care executivul UE face o nouă evaluare, urmată de observaţiile statului în cauză asupra proporţionalităţii măsurilor.

În final, Consiliul UE (format din statele membre) va trebui să se pronunţe prin majoritate calificată, toată această procedură putând să dureze chiar şi nouă luni.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button