Internațional

China și SUA, în pragul războiului: Marina americană desfășoară patru nave de război la est de Taiwan

În timp ce președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, se îndrepta marți spre Taipei, pe fondul avertismentelor din ce în ce mai intense din partea Chinei, patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziționate în apele de la est de Taiwan.

Transportatorul USS Ronald Reagan a tranzitat Marea Chinei de Sud și se afla în prezent în Marea Filipinelor, la est de Taiwan și Filipine și la sud de Japonia, a confirmat marți un oficial al Marinei SUA pentru Reuters.

Reagan, cu sediul în Japonia, operează cu un crucișător cu rachete ghidate, USS Antietam, și cu un distrugător, USS Higgins.

„Deși sunt capabili să răspundă la orice eventualitate, acestea sunt implementări normale, de rutină”, a spus oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului. Oficialul a adăugat că nu au putut comenta locațiile precise.

Oficialul marinei americane a declarat că nava de asalt amfibie USS Tripoli se afla, de asemenea, în zonă, ca parte a unei desfășurări în regiune care a început la începutul lunii mai din portul său de origine San Diego.

Pelosi, un critic de lungă durată al Chinei, este așteptată să sosească în Taipei mai târziu, marți, au spus oamenii informați cu privire la această chestiune, deoarece Statele Unite au spus că nu vor fi intimidate de China.

Confirmarea desfășurărilor vine pe măsură ce apar semne de activitate militară de ambele maluri ale strâmtorii Taiwan înaintea vizitei lui Pelosi.

Pe lângă avioanele chineze care zboară în apropiere de linia mediană care desparte calea navigabilă sensibilă marți dimineață, mai multe nave de război chineze au rămas aproape de linia de despărțire neoficială de luni, a declarat pentru Reuters o sursă informată pe această temă.

Ministerele Apărării și de Externe ale Chinei nu au răspuns imediat solicitărilor pentru comentarii.

Sursa a spus că atât navele de război, cât și aeronavele chineze au „strâns” linia mediană marți dimineață, o mișcare neobișnuită pe care persoana a descris-o ca fiind „foarte provocatoare”.

Persoana a spus că aeronava chineză a efectuat în mod repetat mișcări tactice de „atingere” pentru scurt timp a liniei mediane și de întoarcere spre cealaltă parte a strâmtorii marți dimineață, în timp ce aeronavele taiwaneze erau în așteptare în apropiere.

Aeronava niciunei părți nu traversează în mod normal linia mediană.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat marți că are o înțelegere completă a activităților militare din apropierea Taiwanului și că va trimite în mod corespunzător forțe ca reacție la „amenințările inamice”, pe măsură ce tensiunile cu China cresc. 

Ministerul Apărării taiwanez și-a „întărit” nivelul de alertă la luptă de marți dimineața până joi la prânz, a raportat marți agenția oficială de presă centrală a insulei, citând surse neidentificate.

În orașul Xiamen din sud-estul Chinei, care se află vizavi de Taiwan și găzduiește o mare prezență militară, locuitorii au raportat observarea vehiculelor blindate în mișcare și au postat imagini online. Fotografiile nu au fost încă verificate de Reuters.

Rețelele de socializare chineze au fost agitate atât de trepidarea față de potențialul conflict, cât și de fervoarea patriotică față de perspectiva unificării cu Taiwan.

De săptămâna trecută, Armata Populară de Eliberare a desfășurat diverse exerciții, inclusiv exerciții cu foc viu, în China de Sud, Marea Galbenă și Marea Bohai.

Unii analiști militari regionali spun că desfășurarea sporită într-un moment de tensiune crește riscul de accidente, chiar dacă nicio parte nu dorește un conflict real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button