Distribuți acest articol

Angajați ai CFR au declarat sub anonimat pentru 4media.info că șefii de la infrastructură nu țin cont de nici o lege și utilizează șinele de cale ferată din depozitele pentru situații de urgență, deși acest lucru s-ar face în mod normal doar prin ordin de ministru.

Compania Națională de Căi Ferate ,,CFR” -S.A dispune de depozite cu șină și material mărunt de cale, din care se pot face reparații în situații de urgență cum ar fi calamități sau situație de război. Angajații CFR afirmă că depozitele sunt golite pentru a cârpi liniile de cale ferată aflate într-o situație deplorabilă. România a înregistrat anul trecut cele mai mari întârzieri din Europa și am bătut recordul de a circula cu viteze mai mici decât în 1939.

Ce spune legea – Rezerve de mobilizare Puneri în aplicare (1)

Art. 22. –

(1) Rezervele de mobilizare cuprind materii prime, materiale, echipamente și alte produse deficitare sau cu ciclu lung de fabricație, necesare satisfacerii cererilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice.

(2) Rezervele de mobilizare fac parte din domeniul public al statului, se administrează de către Oficiu, se asigură din producția internă ori din import și se păstrează la agenții economici, la alte instituții publice specializate, precum și în unitățile teritoriale ale rezervelor de stat, în limita a 30% din suprafața de depozitare.Modificări (1)

(3) Documentația tehnică necesară realizării producției de tehnică și echipamente militare, armamente și muniții, care au fabricația sistată în timp de pace, prevăzută în planul de mobilizare, se constituie ca rezervă de mobilizare.Puneri în aplicare (1)

————————————————————————————————————

————————————————————————————————————

Art. 23. –

(1) Nomenclatorul și nivelurile de constituire a rezervelor de mobilizare se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în limitele stabilite de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

(2) Actualizarea nomenclatorului și a nivelurilor de constituire a rezervelor de mobilizare se face anual de către Oficiu, ca urmare a modificării cererilor sau a unei schimbări intervenite în posibilitățile de realizare a sarcinilor din planul de mobilizare.

4media.info a contactat Compania Națională de Căi Ferate ,,CFR” -S.A pentru un punct de vedere, dar aceștia neagă aceste informații. Am încercat să obținem un punct de vedere și de la CSAT, însă se pare că ei sunt ocupați să îl ducă pe dl. Klaus Iohannis pe pârtie la Păltiniș.

„În zona gestionată de Compania Națională de Căi Ferate ,,CFR” -S.A nu există ,,depozite strategice CFR”. Conform Hotărârii de Guvern nr.1023/2003, la nivelul Sucursalelor Regionale de Căi Ferate au fost constituite depozite, dispuse în diferite locații, cu materiale (șină și material mărunt de cale) pentru situații de urgență.
Materialele aflate în stocul pentru situații de urgență pot fi utilizate pentru intervenții operative, în condițiile stabilite prin Ordin al Ministrului Transporturilor și Infrastructurii. Menționăm faptul că, până la această dată nu au fost solicitări de acest fel.”, se arată în răspunsul primit de la Serviciul de Comunicare al CFR.


Distribuți acest articol