Justiție

CCR explică de ce a respins eliminarea pensiilor speciale: „O pensie deja aflată în plată nu poate fi redusă”

Curtea Constituțională a României a explicat de ce a respins proiectul prin care pensiile speciale urmau să fie reformate, deși în elaborarea lui autoritățile din România spun că s-au consultat cu Banca Mondială.

Judecătorii atenționează că factorii implicați nu au fost consultați în detaliu și că unele modificări, cum sunt cele propuse pentru recalcularea actualelor pensii în plată nu sunt legale. Cei de la CCR spun că o pensie deja aflată în plată nu poate fi redusă ca și cuantum.

Magistraţii CCR arată, în motivare, faptul că statul poate decide să aleagă ce tip sau cuantum de beneficii acordă, în condiţiile în care respectă principiul nediscriminării.

Surse politice au declarat pentru redacție că guvernanții cunosc foarte bine acest caz, iar respingerea proiectului nu este o noutate. PSD și PNL au promis în campania electorală că vor elimina această inechitate. În realitate, politicul nu dorește eliminarea pensiilor speciale.

Banca Mondială și Uniunea Europeană a cerut României să rezolve problema pensiilor speciale, altfel riscă să piardă fonduri europene.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button