Internațional

Bulgarii suspendă lucrările la Podul Prieteniei

Autorităţile bulgare au luat decizia de a suspenda de mâine și până duminică, inclusiv, lucrările de reparații de pe Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse. Lucrările urmează să se reia luni, pe 27 iunie. Reparațiile pe partea bulgară a podului, peste Dunăre, care face legătura între Giurgiu şi Ruse, au început pe 18 iunie, traficul rutier desfăşurându-se cu dificultate mai ales pentru camioanele de marfă.

La această oră, spre exemplu, potrivit aplicației Trafic Online a Poliției de Frontieră, pe sensul de ieșire din România, camioanele au de așteptat cel puțin trei ore, pentru a trece frontiera, în vreme ce pe sensul de intrare timpul de așteptare este de aproximativ 40 de minute.

Guvernul ”Harvard” de la Sofia, demis prin moțiune de cenzură

Guvernul bulgar condus de Kiril Petkov a fost demis, miercuri, prin moțiune de cenzură, aruncând țara din Uniunea Europeană în turbulențe politice, pe fondul războiului din Ucraina și al creșterii inflației.

Parlamentarii opoziției au demis guvernul prin moțiune de cenzură, potrivit Reuters.

Guvernul condus de Kiril Petkov a preluat puterea în urmă cu șase luni, printr-un vot de 123-116, după ce coaliția de guvernare și-a pierdut majoritatea din cauza unor dispute privind cheltuielile bugetare și dacă Bulgaria ar trebui să deblocheze aderarea Macedoniei de Nord la UE.

Petkov, un absolvent de Harvard în vârstă de 42 de ani care s-a angajat să combată corupția, a adoptat o poziție pro-europeană și pro-NATO fermă de când Rusia a invadat Ucraina, o poziție neobișnuită pentru o țară cu o atitudine tradițional prietenoasă față de Moscova. Analiștii prezic că un nou guvern ar aduce o politică mai neutră față de Rusia.

„Acest vot este doar un pas mic într-un drum foarte lung”, a declarat Petkov după vot. „Ceea ce nu reușesc să înțeleagă este că aceasta nu este calea de a câștiga poporul bulgar”.

Petkov a respins orice discuții de coaliție cu partidele de opoziție din Cameră, dar va căuta dezertări din partea deputaților din parlament pentru a obține suficient sprijin pentru un nou guvern și pentru a evita alegerile anticipate.

Președintele Rumen Radev este obligat să convoace alegeri anticipate în termen de două luni și să numească o administrație interimară în cazul în care Petkov nu reușește să adune o majoritate pentru un nou cabinet și dacă alte două partide din parlament nu pot forma un guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button