Politică

Bulgaria interzice complet publicitatea la jocurile de noroc – Politicienii români au combinațiile lor

În timp ce în România, proiectul de lege care interzice publicitatea la jocuri de noroc a fost modificat într-o formă diluată, și stă în Camera Deputaților încă de anul trecut, parlamentul bulgar a votat, în unanimitate, legea care interzice complet publicitatea la jocurile de noroc în toate tipurile de mass-media.

Legea a fost puternic susținută de opinia publică din Bulgaria, dar a întâmpinat opoziție – nu atât din partea companiilor de pariuri în sine, cât din partea principalelor posturi de televiziune din țară și a mai multor grupuri media online, notează jurnaliștii bulgari.

  • Proiectul de lege din Bulgaria a fost introdus în urmă cu mai puțin de o săptămână și a fost împins pentru a fi votat în ultima zi a parlamentului. Legea interzice totodată și deschiderea de cazinouri în orașele cu mai puțin de 10.000 de locuitori.
  • Posturile naționale de televiziune și mai multe site-uri de știri din Bulgaria au declarat pentru jurnaliștii bulgari că depind în mare măsură de publicitatea care vine de la companiile de pariuri.
  • Pentru unele posturi de televiziune private, milioanele provenite din reclamele la pariuri reprezintă aproximativ 20-30% din totalul veniturilor lor din publicitate. Acestea și-au anunțat telespectatorii că oprirea bruscă a acestui flux financiar la mijlocul anului este o lovitură împotriva independenței lor și le amenință schema de programe.
  • Ce riscuri aduce însă dependența presei de banii care provin din publicitatea la jocuri de noroc? Și cum arată situația din România, acolo unde mai mulți jurnaliști de la Gazeta Sporturilor și Libertatea au fost dați afară sau au plecat anul trecut după ce au acuzat încercări de amestec în conținutul editorial din partea managementului Ringier pe tema articolelor legate de pariuri.

Cum au ajuns casele de pariuri să finanțeze presa bulgară

Jurnaliștii bulgari de la site-ul independent Mediapool.bg și Euractiv.com amintesc că timp de 10 ani partidele au închis ochii la industria jocurilor de noroc care a înflorit în Bulgaria, din 2015, când Vasil Bozhkov, cel mai mare patron de jocuri de noroc din țară, a creat o industrie masivă prin loteriile sale private. În 4-5 ani, sute de mii de oameni au început să răzuiască bilete loto, iar loteriile private au ajuns la o cifră de afaceri anuală de 700 de milioane de euro.

Numărul dependenților de jocuri de noroc înregistrați oficial în cele 7 milioane de locuitori ai țării a crescut, de asemenea, la 36.000. Sute de noi cazinouri și săli de jocuri de noroc s-au deschis în localitățile din Bulgaria.

Potrivit datelor oficiale pentru 2023, companiile de jocuri de noroc au cheltuit 85 de milioane de euro pentru publicitate în mass-media, cea mai mare parte revenind companiilor bulgare Efbet și Winbet și companiei grecești Betano.

În 2023, publicitatea agresivă a site-urilor de jocuri de noroc a invadat complet televiziunea bulgară în timpul Cupei Mondiale din Qatar, notează Euractiv.

Televiziunile bulgare susțin că va fi afectată independența mass-media

În ciuda opiniei publice puternice în favoarea interdicției, cele mai mari posturi de televiziune din Bulgaria s-au pronunțat împotriva noilor amendamente, acuzând că o astfel de lege ar putea afecta independența mass-media, adăugând că sustenabilitatea financiară a mass-media, inclusiv prin intermediul publicității la jocurile de noroc, este importantă pentru un jurnalism de calitate.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button