Internațional

Black Lives Matter, propusă la Premiul Nobel pentru Pace

Mişcarea împotriva inegalităţilor rasiale Black Lives Matter (BLM), relansată anul trecut de moartea afroamericanului George Floyd, a fost propusă la Premiul Nobel pentru Pace de către un parlamentar norvegian, relatează AFP.

Înfiinţată în 2013 în Statele Unite, mişcarea ”a devenit una dintre cele mai puternice mişcări mondiale în lupta împotriva nedreptăţii rasiale”, declară sâmbătă pentru AFP un deputat din cadrul Stângii Socialiste (SV), Petter Eide.

”Ea a apărut acum câţiva ani în Statele Unite (…), iar apoi s-a extins în multe alte ţări, consolidând conştienntizarea importanţei luptei împotriva injustiţiei rasiale”, spune el.

Black Lives Matter a interpelat numeroase insitutuţii în întreaga lume – după moartea lui George Floyd, un afroamerican ucis de către un poliţist alb în mai 2020 în Statele Unite în timpul unei arestări -, cerând o schimbare şi o mai bună reprezentare.

Până în prezent, se ştie că fondatorul controversatului site WikiLeaks Julian Assange, trei opozante belaruse în frunte cu Svetlana Tihanovskaia, organizaţii care acţionează în domeniul vaccinării – CEPI şi GAVI – sau în favoarea libertăţiipresei – RSF şi CPJ -, reţeaua internaţională de ”fact-checker”-i IFCN sau fostul preşedinte american Donald Trump au fost, de asemenea, propuşi.

Premiul Nobel pentru Pace urmează să fie atribuit la începutul lui octombrie.

Anul trecut, distincţia a fost acordată Programului Alimentar Mondial (PAM).

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button