ActualitateOpinii

baronii USL iau banii, românii iau UE! – CRITICII.RO

Acum un an, prin toamnă, dacă mai țineți minte, a ieșit într-o seară Dulapul de la Cotroceni, înfoindu-se de ziceai că sare din balamale, să anunțe țării că urmează să primim, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), nu mai puțin de 80 de miliarde de euro. Între timp, a mai plouat, a mai nins, iar suma a intrat la apă: sunt doar 29,2 de miliarde de euro, dintre care granturi propriu-zise doar 13,2 miliarde, restul de 16 miliarde fiind împrumuturi.

Chiar și așa, semnarea PNRR de către duduia Ursula de la UE, venită aici ca un fel de Maria Tereza, să vadă ce-i mai fac iobagii și plăvanii, a fost prezentată de gurnaliștii cumpărați în vrac de guvernul Cîțu drept o mare victorie. Unii dintre scribălăi, mai flămânzi, bag seamă, au numit PNRR „un veritabil plan Marshall pentru România”, alții l-au ridicat în slăvi, anunțând cum o să curgă laptele și mierea pe sutele de kilometri de autostrăzi pe care guvernul le va construi. Cum șade bine unui corigent care a trecut prin școală ca rața prin apă, normal că Cîțu (nu e cacofonie, așa e el!) s-a împăunat cu victoria, fără să pomenească măcar numele useriștilor care au schițat, practic, dosarul pentru plan. A fost ca și cum elevul Bulă, repetentul din fundul clasei, ar fi pesedit, la teză, lucrarea premiantului Ghinea, din prima bancă, și i-ar fi prezentat-o doamnei profesoare Ursula ca fiind a lui. Unii au zis că-i de porc ce face Cîțu; eu spun doar că ar fi fost de mirare ca acest mitoman desăvârșit, acest călcător pe cadavre fără pereche, să fi făcut altfel.

Aparent, aprobarea PNRR constituie o mare performanță pentru România și pentru români. La o privire mai atentă, ne dăm seama că singurii care vor profita de banii ăștia vor fi nu românii, ci baronii locali din PNL și PSD (USL, pentru intimi). Mulți vor veni acum să zică: „Frate, dar ești obsedat cu baronii? Nu înțelegi că astea-s fonduri europene și nu le poate fura nimeni, că-i leagă Kovesi, procuroarea Europei?” Iar eu le voi răspunde că înțeleg că-s fonduri europene și baronii știu și ei asta, doar că nu-i interesează granturile. Pe ei îi interesează alea 16 miliarde de euro luați împrumut, de care nu cred c-o să fie atât de preocupată coana UE pe ce se cheltuiesc. Pentru că, în definitiv, atunci când mergi la bancă să faci un împrumut, bancherului puțin îi pasă pe ce dai tu banii, câtă vreme îi plătești lui dobânda. Așa și cu împrumuturile din PNRR: faptul că suntem singura țară, alături de Italia, care a vrut să ia prin Plan și împrumuturi, nu doar granturi, mă determină să cred că de la bun început această pleașcă neașteptată venită din partea UE a fost gândită de sistemul securisto-uselist care conduce România de trei decenii drept o cale de a sifona miliarde de euro.

Citește și România – prada mercenarilor

Însă vedeți voi, securiștii ăștia au acționat cu ștaif: știind că ei sunt prea proști să întocmească un Plan care să fie aprobat de UE,

 » citește întreg articolul pe: www.CRITICII.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button