Justiție

Avocații susțin că Buzatu ar fi cerut un împrumut de 125,000 lei de la denunțător dar acesta i-a adus din greșeală 1,250,000 lei

Unul dintre avocați a susținut, de asemenea, că, din ce a citit în referatul DNA, „nu există niciun moment în care, pe parcursul acestor luni, din februarie, de când s-a deschis dosarul și până în luna septembrie, Buzatu să fi pretins, să fi solicitat vreo sumă de bani cu titlu de mită” de la omul de afaceri Emil Savin.

El a spus că, de fapt, banii erau un împrumut, că Buzatu îi ceruse omului de afaceri de zece ori mai puțini bani și că DNA a pus în geantă restul. Aceasta, după ce Buzatu a susținut că banii găsiți de anchetatori erau din „economiile sale”:

  • „ Ceea ce nu s-a spus aici, a spus-o dl. Buzatu și în declarație și sigur, a spus-o și dl. Savin este că între dl. Buzatu și dl. Savin există o prietenie care durează de ani buni, că dl. Buzatu a fost de mai multe ori la acel loc, acea baltă de pescuit, că mergea acolo și discuta cu acest domn care era în relații de amiciție, de prietenie.
  • (…) În al 2-lea rând, suma aceea care a fost găsită în borsetă, spune dl. Buzatu în declarația dată, e altceva decât domnia sa discutase cu dl. Savin. Îl rugase să-i împrumute o sumă de 125.000 RON. Nu a luat acea borsetă în ideea că era 1.200.000, ci bănuia că e suma pe care o solicitase.
  • De altfel, la un moment se regăseşte în referatul cu propunerea de arestare preventivă, apropo de înregistrarea ambientală realizată de dl. Savin cu echipamentul asupra sa, la momentul la care s-a mutat borseta respectivă din Lexus-ul domnului Savin în Duster-ul cu care venise dl. Buzatu, în care dl. Buzatu îi spune acestuia, citează din memorie: „sărut mâna, m-ai salvat, eram pe drojdie”. Lucrul ăsta, pentru un terț care află chestiunea asta referitor la o sumă de bani nu înseamnă a luare de mită, ci înseamnă mai degrabă „mulțumesc că mi-ai dat această sumă de bani, că aveam nevoie să-mi rezolvi treburile, ca împrumut”. Și atunci să se aibă în vedere că toată această sumă de 1.250.000 lei este stabilită de către dl. Savin, care i-a pus acolo cu concursul direct al DNA-ului, pentru că banii provin din fondurile Direcției Naționale Anticorupție”.

De altfel, și Dumitru Buzatu a susținut, la audierile de la DNA, că în urmă cu aproximativ două sau trei săptămâni s-a întâlnit cu Emil Savin în parcarea Consiliului Județean Vaslui și i-a solicitat suma de 125.000 de lei ca împrumut, acesta fiind de acord, conform referatului cu propunerea de arestare.

Buzatu spune că în 22 septembrie (în ziua flagrantului) a mers la iazul de pescuit din localitatea Cârja din județul Vaslui și s-a întâlnit cu niște prieteni și inclusiv cu Emil Savin, care i-a dat o geantă de culoare maro în care a crezut că se află suma de bani solicitată ca împrumut. Buzatu a susținut că abia după ce a fost oprit de poliție și procuror a constatat că în geantă erau 1.250.000 de lei și că el nu a cerut această sumă nici ca împrumut.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button