Distribuți acest articol

Un reportaj publicat pe site-ul recorder.ro, catalogat drept manipulator de elita intelectuală, a stârnit vâlvă în mediul online între politicienii USR și votanții acestora, recunoscuți anti-clericali, îndeosebi anti-ortodoxie și ortodocși.

Avocata Ingrid Mocanu, fostă directoare în Ministerul Justiției și expertă în drept, a analizat alegațiile din materialul jurnalistic. Mocanu explică în amănunt ce obligații are Biserica Ortodoxă și punctează că Patriarhul Daniel a luat decizii care nu erau obligatorii tocmai pentru a transparentiza toate lucrările cu bani publici.

”Am văzut reportajul Recorder. Cel mai prost de până acum. Nici ăla cu valiza găsită pe câmp cu documentele/pozele lui Dragniiia în ea nu a fost atât de penibil.

Adică? Un reporter se ”infiltrează” și probează că bisericile nu fac ”licitații” corecte. Păi de ce să facă vreuna? Sunt ONG – uri (ONG – urile haștagiste care primesc bani gârlă de la stat au făcut licitații, când aveau acțiuni ”anticorupție” din care Angi și gașca încasau bani?) și nu prevede legea că trebuie să facă licitații. Publicarea de anunțuri în ”Lumina” e o opțiune facultativă a lor.

Și de ce este vina bisericii, BOR-ului că unii vin și se oferă să le obțină bani publici/europeni sau de care or fi, cu condiția să lucreze ei pentru banii ăia? Păi care ar fi opțiunea bisericii? Să nu ia banii ăia și să ne cadă bisericile în cap?

A fost cineva la mănăstirile din Bucovina înainte și după ce au fost renovate cu bani europeni? Nu? Atunci ”mucles”! Acolo s-au făcut minuni reale, s-au renovat drumuri și s-a ridicat zona. Dacă nu se băgau zeci de milioane de euro (poate sute) acum aveam niște lăcașuri scorojite care ne picau în cap.

Are cineva vreo vină pentru ce se întâmplă cu aceste fonduri? DA! Dar nu biserica, ci fix ”autoritățile” proslăvite de genul acesta de reporterași: procurorii care nu îi sancționează pe cei care nu oferă fonduri fără a fi posibilă sifonarea lor.

Că altfel, să pretinzi de la ”Marele Alb” să ne păzească și de Cel Viclean și de Cel Hoț, deși nu are asta în fișa postului, e extrem de ușor.

Da, eu sunt de acord ca banii să meargă la biserici, cu riscul obținerii unor profituri de către constructori (era vorba de un profit al constructorului de 10-15%, mult mai puțin decât furturile din terenuri de fotbal în pantă), decât să meargă toți sifonați prin buzunarele șmecherilor și fără a se construi nimic. Și da, cineva trebuie să facă și proiectele alea, că doar n-or umbla părinții/preoții sau Marele Alb pe la facultăți de arhitectură să poată crea ceva.

De ce statul nu a reglementat așa ceva, într-un stat în care 90% suntem creștini? Bună întrebare!

#avețicevotați

#europanevreaatei”, e mesajul avocatei Ingrid Mocanu.


Distribuți acest articol