Internațional

AUDIO FSB: Spionii militari ucraineni promit piloților ruși cetățenia română pentru soțiile lor, dacă-și deturnează avioanele

Serviciul de spionaj militar al Ucrainei promite piloților ruși obținerea cetățeniei române sau slovace de către soțiile lor, în schimbul deturnării unor avioane militare rusești și asigurau că conducerea acestor țări este la curent cu acțiunile părții ucrainene, iar „organizarea este foarte serioasă”.

Serviciul secret rusesc FSB susține că a stopat o operațiunie militară ucraineană de recrutare de piloți ruși, care viza deturnarea avioanelor de luptă. Potrivit FSB, ofițerii de informații militare ucraineni, „acționând în numele conducerii politice a țării lor, au încercat să recruteze piloți militari ruși pentru remunerație monetară și garanții de obținere a cetățeniei uneia dintre țările UE” și să-i convingă să „zboare și să aterizeze aeronave pe aerodromurile controlate de Forțele Armate ale Ucrainei”, relatează Interfax.

„În timpul jocului operațional, ofițerii ruși de contrainformații au primit informații care au ajutat Forțele Noastre Armate să provoace o înfrângere de foc asupra mai multor facilități militare ucrainene”, a declarat FSB.

„Au fost identificați angajați ai serviciilor speciale ucrainene implicate în operațiune și complicii lor”, a adăugat serviciul special rus. După cum notează serviciul special, identificarea acestor planuri de către contraspionajul FSB a făcut posibilă și lovirea mai multor instalații militare ucrainene.

„În cursul jocului operațional, ofițerii de contrainformații ruși au obținut informații care au ajutat forțele noastre armate să provoace pagube prin foc asupra unui număr de instalații militare ucrainene”, a precizat FSB.

Serviciile secrete militare ucrainene ar fi luat în considerare posibilitatea deturnării unui avion rusesc Su-24, Su-34 sau Tu-22M3, potrivit FSB. Serviciile de informații militare ucrainene au planificat ca o aeronavă militară rusă să fie deturnată în timpul ieșirii sale, mai punctează FSB. Armata ucraineană urma să simuleze interceptarea unui avion militar rusesc deturnat. De asemenea, ofițerii de informații ucraineni ar fi încercat să încurajeze piloții ruși să deturneze avioane, promițând că le vor trimite soțiile în statele baltice, Germania și Bulgaria.

Într-un videoclip publicat de Centrul de Relații Publice (CPR) al FSB, un ofițer ucrainean de informații spune că are nevoie de „o întreagă unitate de luptă și de un om care a dezertat de partea noastră„.

„Suntem gata să plătim pentru asta. Pe site-ul nostru al Radei Supreme este scris că plătim oficial un milion (dolari) pentru astfel de lucruri. Putem fi de acord cu dumneavoastră – separat de peste încă un milion, vă garantez”, ar fi spus ofițerul de informații. De asemenea, reprezentantul serviciilor de informații ucrainene îi explică pilotului cum ar fi putut obține soția sa un pașaport UE al uneia dintre țările baltice.

„Pilotul” a fost oferit să deturneze avionul în timpul zborului său de luptă. Videoclipul DSP arată, de asemenea, zonele de apărare aeriană din sud-estul Ucrainei, schemele aerodromurilor Ozerne (regiunea Cernăuți) și Starokonstantinov (regiunea Hmelnițki), harta înălțimilor din vecinătatea aerodromului Pryluky, harta înălțimilor din vecinătatea Jîtomirului, pe care cercetașii ucraineni au predat-o „pilotului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button