Internațional

Arme pentru toată lumea – Turcia este în alertă – SUA ridică embargoul asupra vânzării de arme pentru Cipru

Administrația Biden a anunțat că SUA vor ridica complet embargoul asupra armelor impus Ciprului, o decizie de referință care confirmă aprofundarea parteneriatului strategic dintre cele două țări, transmite publicația elenă Kathimerini.

Această măsură urmează ridicării parțiale a embargoului în 2020. De asemenea, ea vine după ani de muncă de lobby la Capitoliu, unde lideri din Congres, precum senatorii Menendez și Rubio și reprezentanții Bilirakis, Cicilline și Deutch, au jucat un rol-cheie în a pune capăt unei politici care datează de decenii.

Imediat, Ministerul de externe al Turciei a condamnat decizia luată de Departamentul de Stat al SUA.

Turcia a apreciat că măsura luată de Statele Unite „va întări şi mai mult intransigenţa părţii cipriote greceşti şi va afecta negativ eforturile de a rezolva problema Ciprului”. Ridicarea embargoului „va duce la o cursă a înarmării pe insulă, afectând pacea şi stabilitatea în estul Mediteranei”, arată comunicatul diplomaţiei turce.

Ankara cere Washingtonului să îşi reconsidere decizia şi să ducă o politică echilibrată faţă de părţile din Cipru.

Insula Cipru este împărţită din 1974, când forţele turce au invadat insula după o lovitură de stat a grecilor. De atunci, sudul Ciprului este condus de o administraţie a etnicilor greci şi recunoscut de Uniunea Europeană ca stat membru. Turcia este în schimb singura ţară care recunoaşte Republica Turcă a Ciprului de Nord.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button