Distribuți acest articol

ANAF are un proiect pilot prin care începe verificarea profesorilor ce oferă meditații elevilor. Persoanele vizate de această campanie de ”informare” au fost identificate pe baza datelor deținute de ANAF și din ”surse externe”, neprecizate. Se pare că unele din cele mai abuzate clase sociale în pandemie, cea a profesorilor și personalului din Educație, este pusă din nou la zid de către cei care ne conduc, însă nu se uită la unul din cele mai mari sectoare nefiscalizate, legume și fructe, unde avem pierderi anuale de miliarde de euro la bugetul de stat.

Proiectul pilot se va desfășura în județul Prahova, iar în funcție de rezultate se va implementa la nivel național.

„Proiectul se desfășoară sub formă de proiect-pilot în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Prahova. Acesta vizează stimularea conformării fiscale voluntare pentru persoanele fizice care realizează venituri supuse impozitării, în grupurile-țintă vizate fiind cuprinse și persoanele fizice care pot obține venituri din «meditații». Pentru identificarea grupurilor țintă au fost avute în vedere atât informațiile deținute la nivelul ANAF, cât și informații din surse externe.”
ANAF

ANAF se teme că pandemia i-a făcut pe oameni mai interesați de câștig decât de legalitate

În contextul crizei medicale, direcția generală de management a riscului din cadrul ANAF a constatat un risc mai accentuat de neînregistrare fiscală. Și asta mai ales în cazul persoanelor cu venituri din meditații. Acesta e un risc pe care ANAF îl va avea în vedere în perioada următoare. De asemenea, va va analiza și riscul de subdeclarare a veniturilor, precum și amploarea acestor fenomene.

Dacă vor rezulta concluzii care impun inițierea unor controale antifraudă, vor fi organizate și astfel de acțiuni, punctuale. De menționat aici că ANAF nu desfășoară în mod obișnuit controale vizând persoane fizice, deși are competențe și în acest sens. Persoanele fizice care ajung de obicei în atenția Antifraudei sunt cele cu venituri mari nedeclarate, obținute din activități, cum ar fi, de exemplu, vânzarea în mod repetat de bunuri pe platformele online.


Distribuți acest articol