Distribuți acest articol

Începând de luni toți românii care au conturi bancare trebuie să știe că de luni intră în vigoare o ordonanță emisă anul trecut, prin care ANAF-ul va avea acces la toate informațiile financiare chiar dacă nu au comis infracțiuni financiare sau sunt supecți de fraudă. Ordonanța transpune practic o legislație europeană, însă poate prezenta anumite probleme ce țin de Curtea Constituțională.

ANAF va avea acces la toate conturile românilor începând de luni, 11 ianuarie. Potrivit unei ordonanțe emise în vara anului trecut, instituția începe astfel operaționalizarea Registrului Fiscal Electronic pentru conturi bancare și conturi de plăți identificate prin IBAN.

Astfel, băncile și instituțiile care au conturi financiare pentru companii și persoane fizice sunt obligate să trimită către FISC toate informațiile financiare legate de mișcarea conturilor persoanelor fizice și ale companiilor. România transpune prin acest registru o directivă europeană pentru prevenirea și combaterea spălării banilor.

Legislația europeană trebuia transpusă și nu este neapărat ceva nou, dar există o problemă, pentru că acum se vor transmite date și pentru acele persoane fizice pentru care nu există suspiciune de evaziune fiscală.

ANAF va cunoaște acum toate informațiile personale pe care până acum le știam doar noi și familia în anumite cazuri. Acum aceste informații le știe “tot ANAF-ul”, adică le știe o instituție a statului, pentru că se face un registru special. Practic, o instituție a statului cunoaște datele noastre personale, dar numai în situație de evaziune fiscală sau inspecție fiscală, ci cu orice ocazie.


Distribuți acest articol